DAMLA


Results for "DAMLA"

Meteorological Glossary

SİS DAMLASI

(Meteorological Glossary) :
(FOG-DRIP) [i]Rüzgarla birlikte hareket eden sisin içerisindeki nemin ağaç yaprakları veya diğer objeler üzerinde yoğunlaşarak su damlası oluşturması ve bu su damlalarının da bu objeler üzerinde toprağa düşmesi. Damlama işlemi hafif bir yağmura benzediği gibi zaman zaman kuvvetli bir yağış şeklinde de olabilir. Kaliforniya, İngiltere ve Güney Afrika bu tür olayların fazla yaşandığı yerlerdir. Özellikle, Kaliforniya'daki kızılağaç ormanında sis damlası kuvvetli bir yağıştan farksızdır. Aslında bu yörede uzun süre yağış kaydedilmemesine rağmen, kuraklık gözlenmez çünkü bir gecelik sis damlası birikintisi, kuvvetli bir sağanak yağıştan yere düşen miktara eşittir. Sis yağışı olarak ta bilinir.
Meteorological Glossary

YAĞMUR DAMLALARI

(Meteorological Glossary) :
(RAINDROPS) [i]Bulut kümeleri içindeki yoğunlaşma sonucunda oluşan sıvı su parçacıkları için kullanılan terim. Gerçek olan şudur ki yağmur damlaları buharlaşmadan yeryüzüne ulaşır. Çapları çisenti için 0.2, yağmur damlaları için ise 0.5 mm.dir. A.C. Best'e göre yerde 0.5 mm. yağış kaydedilmesi durumunda, 1 metreküp havada çapları ortalama 1 mm. olan 250 damla bulunurken, 25 mm.lik bir yağış miktarında 1 metreküpte çapları 2 mm.den oluşan yaklaşık 1200 yağmur damlası vardır.
Meteorological Glossary

YAPRAK UCU DAMLASI

(Meteorological Glossary) :
(GUTTATION) [i]Toprağın sıcak ve nemli olduğu durumlarda, bitkilerin uçlarından su çıkması olayı. Bu olay genellikle çiğ ile karıştırılmaktadır.
Turkish - English dictionary

damla

(Turkish - English dictionary) :
1. drop. 2. pharm. drops: burun damlası nose drops. 3. colloq. heart attack. 4. drop-shaped, pear-shaped. damla drop by drop; little by little. hastalığı path. gout. inmek /a/ to have a heart attack.
Turkish - English dictionary

damlalık

(Turkish - English dictionary) :
1. medicine dropper. 2. drainboard. 3. arch. drip; dripstone; grooved projection designed to channel rainwater away from a window, a door, a building, etc.