DAĞ


Results for "DAĞ"

Meteorological Glossary

DAĞ DALGASI

(Meteorological Glossary) :
(MOUNTAIN WAVE) [i]Dağ gibi yer yüzündeki herhangi bir engel nedeniyle atmosferde oluşan dalga. Bu dalgaların varlığının en güzel kanıtı dağ tepesinin kuytu yamaçlarında gözlenen mercek görünüşlü bulutlardır.
Meteorological Glossary

DAĞ HASTALIĞI

(Meteorological Glossary) :
(MOUNTAIN SICKNESS) [i]Kişini alışmış olduğu basınç seviyesinden, alışmadığı daha düşük bir basınçla karşılaşması durumunda yaşadığı rahatsızlık. Daha çok dağcılarda görülen bu rahatsızlığı balonla veya uçakla seyahat edenlerde de görmek olasıdır. Bu hastalığın belirtileri: Nefes alamamak, istifra, bulantı, baş ağrısı, uykusuzluk, dudaklarda veya burunda kanama, bellek kaybı ve düşünme becerisini kaybetme şeklindedir. Bu hastalıkları daha çok deniz seviyesi basıncında yaşamaya alışmış birisinin 3 000 metre yukarıya çıkması durumunda görmek mümkündür.
Meteorological Glossary

DAĞ İKLİMİ

(Meteorological Glossary) :
(MOUNTAIN CLIMATE) [i]Vadi ikliminden birçok yönüyle farklılık sergileyen, yükselti faktörünün belirleyici olduğu dağ iklimi. Dağ ikliminin temel özellikleri: Yükseltiden kaynaklanan düşük basınç, ultraviyole ışınları yönünden zengin kuvvetli gün ışığı, az ve açık hava, düşük sıcaklık ve düşük nemdir.
Meteorological Glossary

DAĞ MELTEMİ

(Meteorological Glossary) :
(MOUNTAIN BREEZE) [i]Soğumuş havanın çekim etkisi nedeniyle dağ yamaçlarından aşağıya doğru esmesiyle oluşan yerel rüzgar. Kanyon çekimi ve katabatik rüzgarlarla aynıdır. Dağlık alanlardaki radyasyonel soğuma ile gerçekleşir. Dağın yamaçlarının etrafını saran havadan daha soğuk olması nedeniyle alt tabakadaki hava soğur ve yamaçtan aşağıya doğru akmaya başlar. Dağ yamacının dikliğine ve yamacın uzunluğuna bağlı olarak zaman zaman 50 Knots hıza kadar ulaşır. Dağ meltemi vadi melteminin tam tersi yönünde eser.
Meteorological Glossary

DAĞ METEOROLOJİSİ

(Meteorological Glossary) :
(MOUNTAIN METEOROLOGY) [i]Topografik olarak engebeli veya dağlık alanlardaki hava koşullarının açıklanması ve anlaşılmasıyla ilgilenen meteoroloji dalı.