DEPRESYON


Results for "DEPRESYON"

Dictionary of Economics

BÜYÜK DEPRESYON

(Dictionary of Economics) :
(BÜyük Buhran). 1929 yılı Ekim ayında New York borsasının çöküşüyle başlayan depresyona verilen ad. Bugüne kadar kapitalizmin tarihinde görülen en şiddetli depresyon olduğundan bu adla anılır. Bu depresyonda işsizlik oranı yüzde 25i bulmuº, üretim ve gelirde büyük düşüşler görülmüştür. Sebepleri konusunda değişik tezler vardır. Bir kısmına göre büyük depresyon hükümetlerin izlemiş oldukları yanlış ekonomi politikalırının, özellikle de yanlış para politikasının sorucudur. Bir başka teze göre büyük depresyon talep yetersizliği yüzünden oluşmuştur.Büyük depresyon devletin ekonomiye müdahale ederek talep yaratması yoluyla atlatıldı. ABDde Roosveltin, Almanyada Hitlerin İtalyada Mussolinin uyguladığı harcama politikaları ile ekonomiler tam istihdama doğru yükseldiler. Bu iktisat politikalarının teorik çerçevesini ise Keynes oluşturdu.Bir görüşe göre de kapitalizm büyük depresyonla içine düştüğü krizden henüz çıkabilmiş değildir. İkinci Dünya Savaşı bir müddet krizin atlatıldığı görünümünü veren özel koşulları yaratmıştır, ancak bu koşullar ortadan kalkınca dünya ekonomisi yine durgunluğa girmiştir.
Medicine and Hematology Glossary

DEPRESYON

(Medicine and Hematology Glossary) :
Ruhsal ve bedensel çöküntü, isteksizlik.
Medicine and Hematology Glossary

depresyon

(Medicine and Hematology Glossary) :
depresyon
Meteorological Glossary

ISLAK HAZNE DEPRESYONU

(Meteorological Glossary) :
(WET BULB DEPRESSION) [i]Havanın sıcaklık ve nemine bağlı olarak, kuru hazneli termometre ve ıslak hazneli termometre sıcaklık okuma değerleri arasındaki farka verilen isim.
Meteorological Glossary

KUTUPSAL HAVA DEPRESYONU

(Meteorological Glossary) :
(POLAR AIR DEPRESSION) [i]Homojen kutupsal hava kütlesinde çoğunlukla kışın oluşan ve cephesel bir özellik göstermeyen ikincil depresyonlar için kullanılan terim. Britanya Adaları yakınlarında gelişme genellikle kuzeyli ve kuzeybatılıdır. Kutupsal hava depresyonları genel akımlar doğrultusunda hareket eder ve nadiren de olsa depresyon merkezi yakınlarında ve önünde basınç gradyanı oluşursa yağış gözlenir.