DESİ


Results for "DESİ"

Dictionary of Economics

İHRACATA VERGİ İADESİ

(Dictionary of Economics) :
İhraç edilecek malın maliyetini azaltmak, bu yolla satışını kolaylaştırmak için maliyete dahil olan vergilerin bir kısmının devlet tarafından malın üreticisine iade edilmesi. İhracatı teşvik yollarından biri.İhracatta vergi iadesi ihracı teşvik edilmek istenen maddelerin maliyetine girmiş olan vergiler tamamen iade edilebileceği gibi kısmen de iade edilebilir. Uygulamada vasıtalı vergiler iade edilmekte, vasıtasız vergiler hesaba katılmamaktadır. Çünkü vasıtalı vergi yükünün hesaplanması nispeten daha kolaydır. Türkiyede bu uygulama elde edilen ihraç gelirlerinin bir bölümünün ihracatçıya ödenmesi biçimindedir.İhracata vergi iadesinin başarılı olabilmesi, yani ihracatı teşvik edebilmesi için iki koşul gereklidir: 1. İhracatı teşvik edilmek istenen malın arzının kısa dönemde artırılabilmesi (ihraç malı arz elastikiyetinin yüksek olması) 2. Dış ülkelerde, ihraç edilen mala olan talebin fiyat elastikiyetinin yüksek olması gerekir.İhracata vergi iadesi Türkiyede 1963den beri bir bütün olarak ele alınmış ve belirli esaslara bağlanmıştır. Türkiyede iade edilen vergiler esas olarak İstihsal Vergisi ve Gümrük Vergileri olmak üzere bazı vasıtalı vergiler, ücretlerden alınan vergiler, bazı resim ve harçlardı. 1985te KDV sistemine geçilmesine karºin 1988 sonuna değin ihracatta hem KDV iadesi, hem de teşvik anlamında genel vergi iadesi birlikte uygulandı. Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşmasına (GATT) verilen niyet mektubu gereğince 1988 sonunda KDV dışı da vergi iadesi sona erdirildi.
Dictionary of Economics

VERGİ İADESİ

(Dictionary of Economics) :
Tahsil edilmiş verginin bir bölümünün ya da tümünün yükümlüye geri ödenmesi ya da vergi tahsilatının artışına katkıda bulunan kasimlere mali transfer yapılması.İhraç edilen ya da yolcu yanında yurt dışına çıkan malların ihraç aşamasına değin taşıdığı dolaylı vergilerin iade edilmesi yaygın bir uygulamadır. İhracatta vergi iadesi olarak adlandırılan bu sistemin amacı, tüketim ya da satış vergileri gibi Dolaylı vergilerin hem çıkış, hem de varış ülkesinde iki kez değil, yalnızca malın son olarak tüketildiği ülkede alınmasıdır. KDV uygulaması bu istemin otomatik işlemesine olanak sağlamakla birlikte, KDV öncesinde de pek çok ülkede ihracatta vergi iadesi uygulanmıştır. Türkiyede KDV öncesinde planlı dönemde vergi iadesi ihracatı sübvansiye etmek için kullanıldı. 1985de KDV sistemine geçilmesine karşın 1988 sonuna değin ihracatta hem KDV iadesi, hem de teşvik anlamında genel vergi iadesi birlikte uygulandı. 1988de KDV dışında vergi iadesi kaldırıldı.Vergi iadesinin Türkiyede 1984ten bu yana uygulanan bir başka türü, ücretlilere vergi iadesidir. Vergi tabanını yaygınlaştırmak, beyan edilen vergi matrahını yükseltmek maksadıyla konulmuştu. 1986dan 1990a kadar oranların değişmemesi uygulamayı etkisizleştirdi. 1990 başından geçerli olmak üzere oranlar artırılmıştır.
Dictionary of Economics

VADESİZ

(Dictionary of Economics) :
Bir borcun ödenmesi veya bir alacağın talep edilmesinde belirli bir zaman sınırlamasının bulunmamasıdır.
Dictionary of Economics

VADESİZ MEVDUAT

(Dictionary of Economics) :
Bankalar istenildiği zaman çekilmek üzere yatırılan paralardır. Genellikle vadesi bir yıla kadar olan bankaya yatırılmış paralar, vadesiz mevduat kapsamına girmektedir.
Dictionary of Economics

GÜMRÜK VERGİSİ İADESİ

(Dictionary of Economics) :
Malın gümrük sınırından girişinde alınarak, çıkışında iade edilen vergiye verilen addır.