DEVALÜASYON


Results for "DEVALÜASYON"

Dictionary of Economics

KISMİ DEVALÜASYON

(Dictionary of Economics) :
Ulusal paranın resmi dış değeri sabit tululurken, ithalata yeni vergiler konması, ihracata ise prim verilmesi. Genellikle devalüsyondan kaçınan hükümetler fiili döviz kurunu etkileyen kısmi devalüasyona başvurarak, döviz rezervi üzerindeki baskıyı azaltmaya ve bu yolla dış açıkları kapatmaya çalışır. Dış ticarette, vergi ve subvansiyonlar fiili döviz kurumu (uygulandıkları malların) yükseltici bir etki oluştururlar. Vergi ve subvansiyon uygulaması tüm ihraç ve ithal mallarını kapsayacak biçimde genişletilir ve eşit oranlı tutulursa bu durumda fiilen ulusal para dış ticaret açısından devalüe edilmiş olur.
Dictionary of Economics

10 AĞUSTOS DEVALÜASYONLARI

(Dictionary of Economics) :
Dış ödeme güçlükleri çeken ülkelerin 1969 ve 1970 yıllarında yaptıkları ve aynı güne rastlayan para ayarlamaları. Bu devalüasyonların aynı güne denk gelmesi, Uluslararası Para Fonunun çalışma takvimi ile ilgilidir. 10 Ağustos 1965 günü devalüasyon yapmış olan ülkeler şunlardır: Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongoltalık Cumhuriyeti, Dahomey, Fransa, Babon, Fildişi Sahili, Madagaskar, Mali, Moritanya, Nijerya, Senegal, Togo, Yukarı Volta. Türkiye 10 Ağustos 1970de devalüasyon yapmıştır. Türkiyenin devalüasyon kararı daha önce kesinleşmiş olması nedeniyle, IMF kayıtlarına 9 Ağustos 1970 olarak geçirilmiştir.
Dictionary of Economics

DEVALÜASYON

(Dictionary of Economics) :
Hükümetin aldığı bir kararla, ulusal paranın yabancı para birimlerine akrşı satınalma gücünün düşürülmesidir. Devalüasyon ile ithalat kısılıp döviz tasarrufu sağlanmaya çalışırken, diğer yandan da ihraç gelirlerinin artmasıyla döviz gelirlerinin çoğaltılmasına çalışılır. Devalüasyon finansal bakımdan dış açıkların giderilmesinde etkili bir yöntemdir.
Turkish - English dictionary

devalüasyon

(Turkish - English dictionary) :
econ. devaluation.