DEĞER


Results for "DEĞER"

Meteorological Glossary

EŞDEĞER SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(EQUIVALENT TEMPERATURE) [i]Rossby tarafından tanımlanmış bu kavram; nemli bir hava parseline, içerisinde taşıdığı su buharı yoğunlaşana kadar, yapay bir adyabatik süreç uygulanır ve tekrar kuru adyabatik olarak ilk basınç seviyesine getirilirse bu yoğunlaşma sırasında dışarıya ısı transfer edecektir. Yoğunlaşma sırasında yaşanan bu transferde gerekli olan veya atılan sıcaklığa eşdeğer sıcaklık adı verilir. Aerolojik diyagram üzerinde, eşdeğer sıcaklık değerinden kuru adyabatlara paralel olarak 1000 Mb. Seviyesine çıkıldığında elde edilen sıcaklık değeri ise "eşdeğer potansiyel sıcaklık" olarak bilinir.
Meteorological Glossary

EŞDEĞER YÜZEY

(Meteorological Glossary) :
(EQUISUBSTANTIAL SURFACE) [i]Atmosferik elemanların değişken değerlerinin sabit değere sahip olduğu atmosferik yüzey.
Meteorological Glossary

HATA MİKTARI KARELERİNİN ORTALAMASININ KÖK DEĞERİ

(Meteorological Glossary) :
(ROOT-MEAN-SQUARE ERROR) [i]Veri dizilerinde standart sapma değeri gibi kullanılan hata miktarı karelerinin ortalamasının kök değerini gösteren bir terim. Bu terim ile bir dizi içinde, diziden sapma gösteren değerin sapma miktarı belirlenebilir.
Meteorological Glossary

İLERİYE DÖNÜK DEĞERLENDİRME

(Meteorological Glossary) :
(FURTHER OUTLOOK) [i]Herhangi bir dönem için yapılan tahminin devamı niteliğinde olan ve daha sonraki hava durumunun nasıl olacağı konusundaki değerlendirmeleri içeren tahmin.
Meteorological Glossary

UÇ DEĞERLER

(Meteorological Glossary) :
(EXTREME) [s]Belli bir zaman dilimi içinde ölçülen meteorolojik elemanların en düşük ve en yüksek değerleri. Aşağıda maksimum sıcaklıklar konusunda kullanılan bazı terimler verilmiştir * Günlük maksimum sıcaklık: 24 saat içinde, iki sabit zaman içinde ölçülen 'en yüksek sıcaklık'. * Günlük ortalama maksimum sıcaklık: Bir yıl veya uzun dönem için, bir ay içerisinde ölçülen 'günlük maksimum sıcaklıkların' ortalaması. * Aylık maksimum sıcaklık: Bir yıllık dönemde, bir ay içerisinde ölçülen günlük maksimum sıcaklıkların 'en yükseği. * Aylık ortalama maksimum sıcaklık: Uzun yıllar içerisinde belli bir ayın, 'aylık maksimum sıcaklıklar' ortalaması. * Aylık mutlak maksimum sıcaklık: Uzun yıllar içinde, belirli bir ay döneminde ölçülen 'aylık maksimum sıcaklıkların' en yükseği. * Yıllık maksimum sıcaklık: Bir yıl içerisinde ölçülen 'günlük maksimum sıcaklıkların' en yükseği. * Yıllık ortalama maksimum sıcaklık: Uzun yıllar içinde ölçülen 'yıllık maksimum sıcaklıklar' ortalaması. * Mutlak maksimum sıcaklık: Bütün rasat dönemi boyunca, yani başlangıçtan bu güne ölçülen en yüksek sıcaklık değeri. -Mutlak sıcaklık uç değerleri: En yüksek: 13 Eylül 1922, Tripoli ve Aziziye'de 57.8 °C. En düşük: 5 ve 7 Şubat 1892, Verhojansk'da -68 °C. Yine Ruslar Antarktika'daki Vostok üssünde -90°C' ye kadar ölçüm yaptıklarını rapor etmişlerdir. - Ortalama deniz seviyesi basınç uç değerleri: En yüksek: 23 Ocak 1900'da, Sibirya-Barnaul'da, 1079 Mb. En düşük:24 Eylül 1958'de Guam'ın 600 mil kuzey batısında 877 Mb. -Diğer uç değerleri şöyle sıralamak mümkündür: * Yıllık ortalama olarak 'en' soğuk yer: Antarktika, Polus Nedostupnosti ( 78° Güney, 96° Doğu) , - 57.8 °C. * Yıllık 'en' yağmurlu günler : Hawaii, Kauai, (yükseklik 1569 m.) yılda 350 gün yağmurlu. * 'en' kurak yer : Şili, Atakama Çölü. * 'en' uzun süreli kuraklık :Şili, Atakama Çölüne 1971 yılına kadar 400 yıl yağmur yağmamıştır. * 'en' büyük dolu tanesi : ABD, Kansas, Cofeyville: 3 Eylül 1970, 750 gr. ağırlık, 19 cm. çap, 44.45 cm. çevresi. * Deniz seviyesinde 'en' uzun süreli sis : Kanada, Newfoundland, Grand Banks. Yılın 120 gününden fazlası sisli ve görüş 900 m.nin altındadır. * 'en' rüzgarlı yer :Antarktika. V. George Kıyıları, Commonwealt Körfezi. Rüzgarın hızı saatte 320 km'yi bulur. * 'en' şiddetli yağmur: 26 Kasım 1970. Guadeloupe'un Bars Bölgesinde 1 dakika içinde 38.1 mm.lik yağmur. * 'en' büyük hortum: 16 Mayıs 1898. Avustralya, Eden Açıkları. Hortumun yüksekliği 1528, çapı ise 3 m.dir.