DOK


"DOK" Kelimesi için arama sonuçları

Biologiya lüğəti

Besi doku

(Biologiya lüğəti) :
Bir tohumun çimlenip ilk yapraklarını verinceye kadar geçen sürede besin ihtiyacını karşılayan doku.
Fəlsəfə Sözlüğü

Ortodoks.

(Fəlsəfə Sözlüğü) :
(Fr. Ortohodoxe). Genel olarak geleneksel ilkelere uygunluk, özel anlamda dinsel inanca kayıtsız şartsız uygunluk... Ordokosluk, herhangi bir kural ya da kurumun ilk biçimini titizlikle korumak ve sürdürmek anlamındadır. bkz. Ehl-i Sünnet, Hıristiyanlık.
Fəlsəfə Sözlüğü

Ortodoksluk.

(Fəlsəfə Sözlüğü) :
bkz. Hıristiyanlık.
İqtisadiyyat Sözlüğü

GİFFEN PARADOKSU

(İqtisadiyyat Sözlüğü) :
Genel kuralın tersine bir malın fiyatının artması durumunda talebinin de yükselmesidir. Giffen paradoksu İngiliz iktisatçısı Robert Giffen (1837-1910) tarafından ileri sürülmüştür. Giffen paradoksu klasik örneği, ekmeğin fiyatının artmasına karşılık talebinin de yükselmesidir. Giffen, bu yargıya İrlandalı işçilerin ekmek fiytları artışı karşısındaki davranışlarını gözlemleyerek ulaşmıştır.Belirli bir gelir karşısında, hayat için zorunlu ekmekten vazgeçmeyen işçiler, fiyat yükselmesi sonucunda diğer gıda maddelerinin tüketimi ve ihtiyaçlarını daha fazla ekmek alarak giderme yolunu tercih etmektedirler.
İqtisadiyyat Sözlüğü

İKTİSADİ PARADOKSLAR

(İqtisadiyyat Sözlüğü) :
İktisatçıların yapmış oldukları tahminlerden ve teorik çıkarsamalardan gerçekte farklı durumların ve gelişmelerin olması. Örneğin, bir malın fiyatı arttığında (diğer şartlar veri iken) tüketim miktarı azalır. 1846 yılında İrlandada patates fiyatları artmasına rağmen tüketim miktarı artmıştır.