DOLMA


Results for "DOLMA"

Recipes Glossary

DOLMALAR-KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI300 gram orta yağlı 1. Çiçekler yıkanır, münasipkıyma parçalara bölünür.30 kadar açılmış, 2. Kıyma, rendelenmiş domates,parçalanmış kabak rendelenmiş soğan, ayıklanmışçiçeği yıkanmış pirinç, yeterince tuz ve2 orta boy domates karabiber, bir fincan su katılıp hep1 adet soğan birlikte yoğrulur.1 çay bardağı pirinç 3. Düz bir tencerede yağ ve salça3 kaşık yağ hafifçe kavrulur.Yeterince tuz, 4. Parçalar halinde kesilmiş kabakkarabiber çiçekleri ayrı yaprak dolmasındaolduğu gibi sarılır. Yağlı salçalıtencereye istif edilir. Üzerinebasacak şekilde su konur, hafifateşte pişirilir.
Recipes Glossary

DOLMALAR-PIRASA DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI500 gram orta yağlı 1. Pırasaların beyaz tarafları dörtkıyma parmak uzunlukta kesilir ve5 adet kalın pırasa haşlanır. Haşlandıktan sonra sudan2 orta boy domates alınır. Bıçakla uzunlamasına1 çay bardağı pirinç çizilir. Teker teker yapraklar3 kaşık yağ halinde ayrılır.Yarım kaşık salça 2. Kıyma, rendelenmiş domates,1 küçük demet ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, küçükmaydanoz bir demet kıyılmış maydanoz,Yeterince tuz, yeterince tuz, biber, bir fincan sukarabiber ile yoğrulur, içinin harcıhazırlanır.3. Altı düz bir tencerede yarımkaşık salça, yağda hafifçe kavrulur.4. Pırasalar açılır, cevizden küçükbirer parça harç alınıp pırasayaprağına uzunlamasına yayılır,sigara gibi parmak kalınlığındasarılır. Elde biraz sıkılarak üçnumaradaki tencereye istif edilir.Üzerine basılacak şekilde su konur.Hafif ateşte pişirilir.
Recipes Glossary

ETLİ YEMEKLER-KUZU VEYA OĞLAK DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 kuzu veya oğlak 1. Bütün kuzu veya oğlak temizce2 baş soğan suyu yıkanır. İçi ve dışı tuzlanır.Yeterince tuz, Kuzuyu alacak şekilde bir tencereyekarabiber, maydanoz konur. Üzerine basacak kadar su1 bardak yoğurt ilave edilir, kaynatılır, üzerineKuzunun içine ayrı gelen köpükler alınır, atılır. Sonrapişirilmiş içli pilav tencerenin kapağı kapatılarak et(pilavlar bölümünde iyice haşlanır.tarif edildi) 2. Kitabımızın pilavlar bölümündetarif edilen içli pilav yapılır. Bupilavdan kuzunun içine tıka basaolmamak üzere doldurulur.3. Kuzunun karnı dikilir. Ayrıcasoğan suyu ile yoğurt karıştırılıpmacun haline getirilir. Kuzunun hertarafına incecik sıvazlar.4. Bir tepsi içine haşlanan kuzununsuyundan bir parça konur, kuzuolduğu gibi tepsiye oturtulur,fırına verilir. Fırında nar gibikızarınca çıkarıp münasip parçalarhalinde servis yapılır.(Anadolu'da bazı yerlerde bu kuzudolması bir tepsiye konur, öylecesofraya getirilir, herkes önünegelen kısımdan yer.)Sofraya konurken üzerine incekıyılmış maydanoz ekilir.
Recipes Glossary

PATATES DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 kilo sarı patates 1. Patateslerin düzgünlerinin3 kaşık yağ kabukları soyulur, ortadan ikiye150 gram kıyma bölünerek içleri oyulur. Su dolu bir1 iri baş soğan tencereye konur.1 kaşık salça 2. Kıyma üzerine soğan çentilir. Bir1 domates kaşık yağ ilave edilir. Hepsi1 küçük demet birlikte, kıyma suyunu çekinceyemaydonoz kadar kavrulur. Üzerine maydanozuTuz karabiber. kıyılır. Tuzu, biberi serpilerekkarıştırılır.3. Tabanı düz bir tencereniniçerisine iki kaşık yağ ve salçakonur. Ateşte salça karıştırılarakyağ içerisinde bir iki dakika kadarhallolur.4. Bu hazırlanan tencereyepatatesler dizilir. Oyulan kısımlarakıyma doldurulur. Üzerlerine incedilimler halinde domatesler kapanır.Suyu konur, biraz da tuz katılarakhafif ateşte pişirilir.
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-ZEYTİNYAĞLI DOLMALAR

(Recipes Glossary) :
(Biber, domates, patlıcan dolmaları)GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI15 orta boy biber 1. Biberle etli biber dolmasında olduğu1 su bardağı gibi oyulur, veya kesilir. Çekirdekleripirinç çıkarılır. Temizce yıkanır.1 bardak 2. Küçük bir tencerede yarım bardaktanzeytinyağı ziyade zeytinyağı, çentilmiş soğan3 adet soğan pembeleşinceye kadar ateşte tutulur.1 kaşık kuru nane Domatesler doğranır, onlarla da üç1 küçük demet dakika kadar kavrulur. Tuz ve birmaydanoz bardak kaynar su katılır, karıştırılır,2 domates suyunu çekinceye kadar hafif ateşteYarım kaşık salça pişirilir. Dolma içlerinde pişen pilavYeterince tuz biraz diri olur. Üzerine nane vekıyılmış maydanoz serpilir. Kapağıkapatılır, iki dakika kadar sonrakarıştırılır.3. Hazırlanan harçla biberlerdoldurulur. Üzerlerine domatesten kapakyapılır.(Veya biberlerin içitemizlenirken bıçakla kesilmişlersedomates yerine o kapaklar kapatılır.)4. Altı düz bir tencerede kalan yağlasalça öldürülür. Bu tencereyebiberlerin başları yukarı gelmek üzeresıralanır. Üzerine basmaya yakın sukatılır, kapalı olarak pişirilir.Soğuyunca servis yapılır.NOT:Domates dolması da aynı şekilde olur.Yalnız domateslerden çıkan içlerdenistifade edilir. Ayrıca domateseihtiyaç kalmaz. Bir de öteden berizeytinyağlı dolmalara çam fıstığı vekuşüzümü konur. O zaman yağ ve soğankavrulurken bunları da katmak lazımdır.