Dünya


"Dünya" Kelimesi için arama sonuçları

İslami Terimler Sözlüğü

EHL-İ DÜNYÂ

(İslami Terimler Sözlüğü) :
Âhireti unutup, dünyâya sarılanlar. Dünyâya düşkün olanlar. (Bkz. Dünyâ)
İslami Terimler Sözlüğü

HUBB-I DÜNYÂ

(İslami Terimler Sözlüğü) :
Dünyâ sevgisi. Ölümden sonra işe yaramayacak olan şeylere düşkün olmak. Dünyâ;haramlar, mekruhlar ve Allahü teâlâyı unutturan her şeydir. (Bkz. Dünyâ)Hubb-ı dünyâ arttıkça, âhirete olan zarar da artar. Âhiret sevgisi arttıkça, dünyânınona zararı azalır. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât-ı Rabbânî)Hubb-ı dünyâ, günahların başıdır. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât-ı Rabbânî)
İslami Terimler Sözlüğü

Şehîd-i Dünyâ

(İslami Terimler Sözlüğü) :
Allah rızâsı için cihâd etmeye, savaşmaya niyet etmeyip, dünyâ kazancı için harb eden kişi.Dünyâ şehîdi.Şehîd-i dünyâya da şehîd muâmelesi yapılır. Kanlı elbiseleri ile gömülür, yıkanmazlar. Fakatâhirette hakîkî şehîdlere va'd edilen mükâfatlara kavuşamazlar. Çünkü niyetleri bozuktur.(İbn-i Âbidîn)
İslami Terimler Sözlüğü

TERK-İ DÜNYÂ

(İslami Terimler Sözlüğü) :
Dünyâyı terk etmek. (Bkz. Dünyâ)1. Mübah (dinde izin verilen) şeylerin hepsini terk edip, yalnız, yaşamak için ve dîninikorumak için zarûrî, lâzım olan mübahları kullanmak, yâni mübahların zarûret miktârındanfazlasını terk etmek. Böyle terk-i dünyâ çok kıymetli ve faydalı ise de çok güçtür.2. Haram olan ve şüpheli olan (haram ve helâl olduğu belli olmayan) şeylerden sakınmak veyalnız mübahları kullanmak. Bu şekilde terk-i dünyâ, hele bu zamanda çok kıymetlidir.İslâmiyet'in haram dediği, yasak ettiği şeylerden sakınmalıdır. Meselâ erkekler altın vegümüş eşyâ kullanmamalı ve hâlis ipek kumaştan elbise ve çamaşır giymemelidir. Böyleyapmak terk-i dünyâ olur. Altın ve gümüş eşyâ süs için muhâfaza olunursa câi zdir (dînen birmahzûru yoktur). Fakat bunları kullanmak haramdır. Meselâ bunlarla bir şey içmek, bunlariçinden bir şey yemek, koku ve sürme kutuları yapmak sûretiyle kullanmak haramdır. (İmâm-ıRabbânî)
Türkçe - İngilizce Sözlük

darıdünya

(Türkçe - İngilizce Sözlük) :
the world.