EHL


Results for "EHL"

Islamic Glossary

EHL-İ BEYT

(Islamic Glossary) :
Sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâmın bütün âile fertleri. Mübârek zevceleri,çocukları, kızı hazret-i Fâtıma ile hazret-i Ali ve bunların mübârek evlâdları olan hazret-iHasen ve hazret-i Hüseyn'den kıyâmete kadar gelecek nesilleri.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:Ey Habîbimin ehl-i beyti! Allahü teâlâ, sizin günâhtan uzak olmanızı istiyor. (Ahzâbsûresi: 33)Ehl-i beytim, Nûh'un (aleyhisselâm) gemisi gibidir. Binen kurtulur, binmeyen boğulur.(Hadîs-i şerîf-Câmi-us-Sagîr-Müstedrek)Sırat köprüsünden ayakları kaymadan geçenler, ehl-i beytimi ve eshâbımı çoksevenlerdir. (Hadîs-i şerîf-Resâil-i İbn-i Âbidîn)Zâhir ve bâtın ilimlerinde yâni kalb ilimlerinde büyük âlim olan babam, her zaman ehl-ibeyti sevmeği tavsiye ve teşvik ederdi. Bu sevginin, son nefeste îmânla gitmeye çok yardımıvardır derdi. Ehl-i beytin sevgisi, Ehl-i sünnetin sermâyesidir. Âhire t kazançlarını hep busermâye getirecektir. (İmâm-ı Rabbânî)İlâhi! Fâtımâ evlâdı hâtırına,Son sözüm kelime-i tevhîd ola,Eğer bu duâmı edersen red ya kabûl,Sarıldım Ehl-i Beyt-i Nebî eteğine.(Ahmed Fârûkî)
Ottoman - Turkish Dictionary

EHL-İ BİD'A

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
(Bak: Bid'at)(Ehl-i bid'a, ecnebi inkılâbcılarından böyle meş'um bir fikir aldılar ki: Avrupa, Katolik Mezhebini beğenmeyerek başta ihtilâlciler, inkılâbcılar ve feylesoflar olarak, Katolik Mezhebine göre ehl-i bid'a ve Mu'tezile telâkki edilen Protestanlık Mezhebini iltizam edip, Fransızların İhtilâl-i Kebirinden istifade ederek, Katolik Mezhebini kısmen tahrip edip, Protestanlığı ilân ettiler.İşte, körü körüne taklidciliğe alışan buradaki hamiyet-füruşlar diyorlar ki: "Mâdem Hristiyan dininde böyle bir inkılâb oldu, bidâyette inkılâpçılara mürted denildi, sonra Hristiyan olarak yine kabul edildi. Öyle ise İslâmiyette de böyle dinî bir inkılâb olabilir?.."Elcevap : Din-i İsevîde, yalnız esasat-ı diniye Hazret-i İsâ Aleyhisselâm'dan alındı. Hayat-ı içtimaiyeye ve füruât-ı şer'iyeye dair ekser ahkâmlar, Havariyyun ve sâir rüesâ-yı ruhaniye tarafından teşkil edildi. Kısm-ı a'zamı, kütüb-ü sâbıka-i mukaddeseden alındı. Hazret-i İsâ Aleyhisselâm, dünyaca hâkim ve sultan olmadığından ve kavânin-i umumiye-i içtimaiyeye merci' olmadığından; esâsât-ı diniyesi, hariçten bir libas giydirilmiş gibi, Şeriat-ı Hıristiyaniye nâmına örfi kanunlar, medeni düsturlar alınmış, başka bir suret verilmiş. Bu suret tebdil edilse, o libas değiştirilse, yine Hazret-i İsâ Aleyhisselâm'ın esas dini bâki kalabilir, Hazret-i İsâ Aleyhisselâmı inkâr ve tekzib çıkmaz. Halbuki : Din ve Şeriat-ı İslâmiyenin sahibi olan Fahr-i Âlem Aleyhissalâtü Vesselâm iki cihanın sultanı, şark ve garb ve Endülüs ve Hind, birer taht-ı saltanatı olduğundan, Din-i İslâmın esasatını bizzat kendisi gösterdiği gibi, o dinin teferruatını ve sâir ahkâmını, hattâ en cüz'i âdâbını dahi bizzat o getiriyor. O haber veriyor, O emir veriyor. Demek, füruat-ı İslâmiye değişmeye kabil bir libas hükmünde değil ki; onlar tebdil edilse, esas din bâki kalabilsin. Belki; esâs-ı dine bir ceseddir, lâakal bir cilddir. Onunla imtizaç ve iltiham etmiş; kabil-i tefrik değildir. Onları tebdil etmek, doğrudan doğruya sâhib-i şeriatı inkâr ve tekzib etmek çıkar.Mezâhibin ihtilâfı ise: Sâhib-i şeriatın gösterdiği nazari düsturların tarz-ı tefehhümünden ileri gelmiştir. "Zaruriyat-ı diniye" denilen ve kabil-i te'vil olmıyan ve "muhkemat" denilen düsturları ise, hiçbir cihette kabil-i tebdil değildir ve medâr-ı içtihad olamaz. Onları tebdil eden, başını dinden çıkarıyor. M.)
Islamic Glossary

EHL-İ BİD'AT

(Islamic Glossary) :
Bid'at sâhipleri. Peygamber efendimizin ve eshâbının bildirdiği doğru îtikâddan (inanıştan)ayrılanlar. (Bkz. Bid'at)
Philosophical Dictionary

Ehl-i Bid'at.

(Philosophical Dictionary) :
(Fr. Heterodoxie). İslâm felsefesinde ehl-i bid'at akımı; kaderiye, cebriye, sıfatiye, müşebbihe, mutezile öğretilerini kapsar. Peygamber Muhammed'in ölümünden sonra ortaya çıkmış akımlardır. Bid'at sözcüğü, burada Peygamber'in hayatından (zaman-ı saadet) sonraki olayları kapsamaktadır. Ehl-i bid'at akımı, tümüyle, İslâm dogmitizmiyle akıl ve bilimin çatışmasını açıklar. Örneğin insanlara hiç bir irade ve özgürlük tanmayan cebriye okuluyle bilginin ilk koşulu şüphedir diyecek kadar ileriye gidebilen mutezile okulu ehl-i bid'at akımı içinde çatışırlar.
Ottoman - Turkish Dictionary

EHL-İ CEBR

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Cebriyye, cebriyye fırkasından olan. (Bak: Ceberiye)