EKONOMİ


Results for "EKONOMİ"

Dictionary of Economics

EKONOMİK BUNALIM

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Bunalım)
Dictionary of Economics

EKONOMİK BÜYÜME

(Dictionary of Economics) :
İki anlamda kullanılmaktadır. 1) İktisat teorisinde büyüme terimi ile ekonominin mal ve hizmet üretme kapasitesinin genişlemesi anlaşılır. Bu anlamda büyüme yeni yolların, köprülerin, fabrikaların yapılması, yani yatırımlarla mümkündür. 2) Uygulamada ekonomilerin büyüme hızı ölçülürken üretilen mal ve hizmet miktarında bir yıldan ötekine kaydedilen değişme esas alınmaktadır. Sözgelimi Türkiye ekonomisinin gerçek büyüme hızının % 4 olması, söz konusu yılda mal ve hizmet üretiminin, önceki yıla kıyasla % 4 artması demektir.İki kavram arasındaki fark şudur: Bir ekonominin ürettiği mal ve hizmet miktarı, mal ve hizmet üretme kapasitesi değişmeden de artabilir. Bu, kapasite kullanım oranının yükselmesiyle mümkün olur.
Dictionary of Economics

EKONOMİK CANLANMA

(Dictionary of Economics) :
Üretim artış hızının yükselmesi, işsizliğin azalması. Ekonomideki faaliyet hacminin artması.
Dictionary of Economics

EKONOMİK GÖSTERGELER

(Dictionary of Economics) :
Bir ekonominin durumunu gösteren rakamlar ve rakamsal tablolar. En önemlileri milli gelir, istihdam, fiyat, ücret, sektörel üretim, ihracat ve ithalat verileridir.
Dictionary of Economics

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA ÖRGÜTÜ

(Dictionary of Economics) :
1960da kurulan uluslararası ekonomik örgüt. Kısaca OECD diye bilinir. Zaman zaman zenginler kulübü diye anıldığı da olur. Çünkü üyelerinin Türkiye hariç hepsi dünya ekonomisinin refah bakımından önde gelen ülkeleridir. OECD üyesi ülkeler şunlardır: ABD, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Batı Almanya (Birleşik Almanyanın kurulmasıyla Doğu Almanyada örgüte girmiº oldu), Finlandiya, Fransa, Hollada, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsviçre, İsveç, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan.Örgütün amacı ekonomik gelişmeyi ve dünya ticaretini desteklemektir. Bu amaca ulaşmak için üye ülkelerde istihdamın ve yaşam standardının yükselmesini, mali istikrarın kurulmasını sağlamaya çalışır. Bunu ise ülkelerarası mal ve hizmet akımlarının serbestleşmesi yoluyla yapabileceğini düşünür. Öte yandan gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımların eşgüdümünü yapar.OECD ekonomi alanındaki yayınlarıyla da ağırlık taşıyan bir örgüttür. Çok sayıda istatistiksel veri yayınlar, raporlar, dergiler ve iktaplar çıkarır. Merkezi Paristedir.