Fransız


Results for "Fransız"

Philosophical Dictionary

Fransız Toplumculuğu.

(Philosophical Dictionary) :
Marksçı düşüncenin üç ana kaynağından biri... Marksçı düşüncenin üç kaynağı Olman idealizmi, İngiliz Ekonomi politiği ve Fransız toplumculuğudur. Fransız toplumculuğunun temelleri, bir burjuva devrimi olmakla beraber, 1789 Fransız devriminde atılmıştı. Grachus Babeuuf, bundan birkaç yıl sonra eşitler hareketini başlattı. Toplumsal hareketin ilk kurbanları 28 mayıs 1797 tarihinde asılan Babeuf'le Darthe'dir. Eşitler bildirisinde "Fransız devrimi daha büyük, daha ihtişamlı ve sonuncu olarcak başka bir devrimin habercisidir" diyorlardı. Bu devrim gerçekleşmedi, ama Fransa-özellikle aydınları-o andan beri bu devrimin çalkantısı içindedir. XIX yüzyıl, Saint-Simon ve Fourier gibi büyük öncülerle başlar. Daha sonra Louis Blanc, Cabet, Proudhon toplumcu düşünceyi, ütopyacı bir alanda da olsa, başarıyle sürdürdüler. 1871'de, kısa bir süre, Paris komünü yeni bir devrimle işbaşında kaldı. Bu hareket, Manrx'ın, eylemciliği yakından izlemesini sağlamıştır. bkz. Toplumculuk, marksçılık, Ütopya.
Dictionary of Economics

FRANSIZ MERKANTİLİZMİ

(Dictionary of Economics) :
Sınai üretimi geliştirerek ihracat miktarının büyütülmesini ve ithalattan tasarruf sağlanmasını amaçlamıştır. Bu sisteme sınai merkantilizm de denilmektedir. Fransa merkantilist dönemde deniz ticaretinde ve sömürgecilikte fazla bir yarar salayamamıştır. 17. yüzyıl Fransız devlet adamları sınai merkantilizm ile altın ve gümüş stoklarını zenginleştirebileceklerini düşünmüşlerdir. Fransız merkantilizminin en önemli temsilcisi Colbertdir.
Turkish - English dictionary

Fransız

(Turkish - English dictionary) :
1. French person; Frenchman; Frenchwoman. 2. French, of France or its people or language. salatası slang a confused heap of playing cards.
Turkish - English dictionary

Fransız Guyanalı

(Turkish - English dictionary) :
1. (a) French Guianese, (a) French Guianan. 2. French Guianese (person), French Guianan (person).
Turkish - English dictionary

Fransız Guyanası

(Turkish - English dictionary) :
,-nı 1. French Guiana. 2. French Guianese, French Guianan, of French Guiana.