GÜN


Results for "GÜN"

Meteorological Glossary

RÜZGARIN GÜNLÜK DEĞİŞİMİ

(Meteorological Glossary) :
(DIURNAL VARIATION OF THE WIND) [i]Gün boyunca yeryüzünün güneşten gelen enerji ile ısınması sonucunda rüzgarın hem yönünde hem de hızında değişiklikler gerçekleşir. Gün boyunca rüzgarın yön ve hızında gerçekleşen değişimler şöyle özetlenebilir: Yer rüzgarı güneşin doğmasıyla birlikte 'veer' (saat yönünde dönüş) yapmaya başlar ve hızı artar. Gece ise işlem tersine döner; hız azalır ve rüzgar 'back' (saat yönü tersinde dönüş) yapmaya başlar (Kuzey yarımküre ve kara için geçerlidir.). Rüzgardaki yön değişimi heliotropik rüzgar kavramı ile açıklanır. Rüzgarın hızı ise yerin ısınması sonucu dikey faaliyetlere bağlıdır. Günlük değişimin en fazla olduğu dönem ısınmanın en fazla olduğu gün ortasıdır. Bu zamanda hem ısınma fazla hem de rüzgar hızı fazladır. Sabaha karşı, günün rüzgar açısından en sakin olduğu dönemdir.
Meteorological Glossary

SELE/TAŞKINA UYGUN ARAZİ

(Meteorological Glossary) :
(FLOOD PLAIN) [i]Sularının akışkan hale gelmesine uygun, yağıştan kaynaklanan suları sel halinde toplayabilecek yapıda arazi.
Meteorological Glossary

SOĞUK GÜN

(Meteorological Glossary) :
(ICE DAY) [i]Sabah saat 09:00 GMT'de başlayıp ertesi sabah 09:00 GMT'de biten 24 saatlik süre boyunca sıcaklığın 0 °C'den daha aşağı derecelerde seyrettiği gün için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

SOLARİMETRE/GÜNEŞ RADYASYONU ÖLÇER

(Meteorological Glossary) :
(SOLARIMETER) [i]Yatay bir yüzey üzerine düşen dağınık radyasyonu (direk güneş ışınları hariç), ve yatay bir yüzey üzerinde emilen genel radyasyonu (güneş+gökyüzü) ölçmekte kullanılan alete verilen isim. Genel radyasyonu ölçmekte kullanılan alete piranometre de denir. Alet, koruyucu küresel cam bir örtü altında bulunur ve bir kaydediciye bağlı termoelektrik bataryaya sahiptir.
Meteorological Glossary

ST. SWITHIN GÜNÜ

(Meteorological Glossary) :
(ST. SWITHIN'S DAY) [i]Yerleşmiş bir İngiliz inancına göre, 15 Temmuz-St. Swithin günü yağmur yağarsa, aynı yerde bu günü izleyen kırk gün boyunca her gün yağmur yağacak demektir. Ama, eldeki yağış kayıtları bu inancı desteklememektedir.