GÜNEŞ


Results for "GÜNEŞ"

Meteorological Glossary

GÜNEŞ TUTULMASI

(Meteorological Glossary) :
(SOLAR ECLIPSE) [i]Güneş tutulması, güneş ile dünya arasındaki doğrusal çizgi üzerine ayın gelmesi ve ayın gölgesinin dünya üzerine düşmesiyle meydana gelir. Ayın diske benzer çerçevesi güneşin parlak yüzeyini veya fotosferi kaplar ve görünmez yapar. Eğer ayın gölgesi tamamen yerküreyi kaplarsa tam güneş tutulması, bir bölümünü kaplarsa kısmı güneş tutulması gerçekleşir.
Meteorological Glossary

GÜNEŞALTI HALESİ

(Meteorological Glossary) :
(UNDERSUN) [i]Güneş ışığının bulutu oluşturan buz kristallerinin üzerinde yansımasıyla meydana gelen hale. Güneşin dikey olarak tam aşağısında, güneşin durgun su üzerindeki görüntüsüne benzeyen, parlak beyaz nokta halindeki görüntüsü. Bu görüntüyü yakalayabilmek için yukarıdan bakmak gerektiğinden, bu görüntü ya yüksek dağlardan yada uçaklarda yolculuk sırasında gözlenebilir.
Meteorological Glossary

GÜNEŞLENME

(Meteorological Glossary) :
(INSOLATION) [i](INcoming SOLar radiATION) Yeryüzü tarafından kazanılan ısı veya güneş radyasyonu. Güneşlenmenin değeri; güneşlenme sabitesine, yerin güneşten olan uzaklığına, güneş ışınlarının yer ile yaptığı açıya ve atmosferin geçirgenliğine bağlıdır.
Meteorological Glossary

PARANTHELYON/YALANCI GÜNEŞ

(Meteorological Glossary) :
(PARANTHELION) [i]Parhelionlara benzer yalancı güneşler fakat onlardan farkı genellikle güneşten 120 ° derece uzakta oluşmasıdır (bazen 90 ile 120 °). "Mock sun" ile eş anlamlıdır ama teknik anlamda kullanılır.
Meteorological Glossary

PARHELYA/YALANCI GÜNEŞ

(Meteorological Glossary) :
(PARHELIA(PARHELION tekil)) [i]Güneşle aynı yükseltide, güneşin 22 ° sağında veya solunda oluşan en az güneş kadar parlak ve renkli yalancı güneş. Bu durumda güneş iki tane gibi görülür. Yalancı güneş 22 derece uzakta görülebildiği gibi, 46, 90 ve 120 derecelerde de görülebilir. Yalancı güneşin oluşmasının nedeni buz kristallerinden geçen güneş ışınlarının kırılmasıdır. Bu olay genellikle kış aylarında, orta enlemlerde havada cirrus bulutları olduğu zaman gözlenir.