HURMA


Results for "HURMA"

Ottoman - Turkish Dictionary

HÜRMAN

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Akıl.
Dream Dictionary of Phrase

HURMA

(Dream Dictionary of Phrase) :
Yağmura, Kur'an-ı Kerim okumaya, ilim öğrenmeye, dine faydalı işler yapmaya, helal ve güzel rızka, Hurma yemek mala, mevsiminde hurma devşirmek iyi meziyetleri olan bir kadınla evlenmeye, zahmetsiz olarak elde edilecek dünyalığa, imanın tadına varmaya vee dünyalığa, Ham hurma görmek suya muhtaç olanın su bulmasına; bu hurma kızıl ise kanın, sarı ise safranın galebesine, Hacc mevsiminde hurma yediğini yahut ikram edildiğini görmek hacca gitmeye, Kuru bir hurma ağacından üzerine hurma düşmesi ikiyüzlü birinden ilim öğrenmeye, Mevsiminde taze hurma görmek bayındır bir şehirde memuriyete, mevsimi dışında görmek hastalanmaya, Hurma ağacını silkerek üzerine hurma dökülmesi sıkıntı ve kederden kurtulmaya, Hurmanın çekirdeğini çıkarmak çocuğun olmasına, Hurmasalkını aile fertlerinin bir araya gelmesine yahut bereketli kazanca, Hurma satıcısı sünneti bilen ve onu yaşayan kimseye, biriktirilmiş mala, Sarhoş etmeyen hurma şarabı ve hurma yağı alınteriyle kazanılan mala delalet eder.
Islamic Glossary

HURMA

(Islamic Glossary) :
Nahle ağacının meyvesi.Oruçlu olan kimse hurma ile iftar etsin. Çünkü hurma bereketlidir. (Hadîs-işerîf-Mektûbât-ı Rabbânî)Mü'minin sahûrunun hurma ile olması ne güzeldir. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât-ı Rabbânî)Nahlenin meyvesi olan hurma yinince, insanın parçası, dokusu olur. Oruçlu kimse iftarzamânında şehvetlerden ve dünyânın geçici zevklerinden temiz olduğu için, hurmadan pekçokistifâde eder. (İmâm-ı Rabbânî)
Plants Glossary

Hurma

(Plants Glossary) :
(Dattelpalme / Dattier / Date palm / Phoneix dactyfera / Datte) Insanoglunun yetistirdigi en eski bitki çesitlerinden biridir. Bâbil'in en eski yerlileri Sümerler hurmayi en azindan 5000 sene önce ilk defâ yetistirmislerdir. Kuzey Afrika ve Orta Dogu bölgelerinin ekonomisinde çok eskiden beri büyük bir rol oynar. Amerika'ya Ispanyollar tarafindan 19. yüzyilin baslarinda getirilmis ve Meksika civârinda yetistirilmistir. Ilk defâ Basra Körfezinde yetistirildigi tahmin edilen hurma bitkisi yaklasik 18-24 m boyundadir. Yapraklarinin bir kismi yere dogru sarkar ve bir kismi da yukari dogrudur. Yapraklarinin uzunluklari 6 m civârindadir. Gövdeleri diktir. Tabanindan birçok sürgün verir. Yelpâze olan yapraklarinin büyükleri tepede toplanmistir. Çiçekleri ekseriyâ tek cinslidir. Basak tipindeki çiçekleri "spata" adi verilen büyük yapraklarla çevrelenmistir. Gövdesinde yapraklar genellikle toplu olarak bulunur. Küçük sari çiçekleri toplu hâlde açarlar. Farkli cinsiyetli çiçekler ayri agaçlarda yetisir. Disi çiçekler zamanla tek tohumlu meyvelere dönüsürler. Meyveleri sarimsi kahve renkli, dis kabuk sarimsidir. Orta kisim etli ve seker bakimindan zengindir. Tohum silindirik, sert ve bir yüzü boyuncaderin olukludur. Türkiye'de yetistigi yerler: Memleketimizde Phoenix dectylifera türü örnekleri azdir. Buna karsilik Phoenix canariensis daha çok yetistirilmektedir. Gövde tabaninda sürgünler vermesi ve tohumlarin daha kisa ve siskin olusu ile ayirt edilir. Bati ve Güney Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetistirilmektedir. Memleketimizde yetisenlerin hurma meyvelerinin gidâ bakimindan önemi yoktur, daha çok gölge verici olarak kullanilir. Kullanildigi yerler: Hurmanin meyvesi tatli ve besleyicidir. Yaklasik % 20 nem ihtivâ eden tâze hurmalarda % 60-65 seker ve % 2 protein vardir. Kurumus hurmalarda seker orani % 75-85 civârindadir. Bir diger hurma çesidi olan Phoemx sylvestris'ten hurma sekeri elde edilir. Ayrica, bedeni ve zihni gelismeyi saglar. Kansere karsi koruyucu oldugu bilinir. Bogaz agrisini keser. Bronsit, öksürük ve soguk alginligi sikayetlerini giderir. Kemik hastaliklarinda faydalidir.
Plants Glossary

hurma (şecere-i temir)

(Plants Glossary) :
Hurmagiller familyasından sıcak ülkelerde yetişen bir ağacın meyvesidir. Ağacın boyu 30 metre kadardır. Gövdesi sütun biçimindedir. Yaprakları büyük ve dilimlidir.Faydası : Bedeni ve zihni gelişmeyi sağlar. Besleyicidir. Kansere karşı koruyucudur. Zihni yorgunluğu giderir. Anne sütünün, bol ve besleyici olmasını sağlar. Boğaz ağrılarını keser. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığının şikayetlerini giderir. Kemik hastalıklarında faydalıdır.