HÜCR


Results for "HÜCR"

Philosophical Dictionary

Hücre.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Hücre, Fr. Cellule). Bitki ve hayvanlarda en küçük anatomi birimi... Canlı varlıkların dokularını meydana getiren öğelerden her birine hücre denir. Hücreler dokuları, dokular da örgenleri meydana getirirler. Canlı hücrenin keşfi, bilimsel ilerleminin en büyük adımlarından biridir. M.J. Sehleiden ve T. Schwann, bitki ve hayvan hücrelerinin özdeşliğini tanıtlayarak, organık dünyanın birliği gibi çok önemli bir özdekçi sayın doğruluğunu göstermişlerdir. Bu buluşun Darwincilikle birleşmesi, çağdaş yaşambilime geniş ufuklar açmıştır. Engels Doğa Diyalektiği adlı yapıtında "yaşam, protein özdeklerinin varlık biçimidir" der. XIX. yüzyılın ilk yarısında, 1833 yılından 1859 yılına kadar Berlin üniversitesinde yaşambilimin tek yetkesi sayılan Profesör Johnnes Müller, öğrencilerinden Matthias Schleiden'in bitki dokularından hücre'yi bulduğunu görünce (1838); bir başka öğrensisini, Schwann'ı aynı şeyi hayvan dokularında aramakla görevlendirmişti. T. Schwann'ın hayvan dokularında da hücreyi bulması üzerine (1839), Müller'in bir başka öğrencisi Rudolf Virchow hücreyi hastalık durumunda inceledi ve şaşırtıcı sonuçlar ileri sürdü (1858). Organik hayatın hücrelerden meydana geldiğini ileri süren hücre kuramı (Os. Nazariye-i hücreviyye, Fr. Theorie cellulaire)na göre bitki ve hayvan vücutlarında doğan, çoğalan, hastalanan, azalan ve ölen hep hücre'dir. Bu kuram, bir varsayım değil, doğrulanmış bilimsel bir gerçektir. XVII. yüzyılın sonlarına doğru Malpighi ve Grew, bitki dokularında gördükleri içi sulu küçücük keseciklere bakarak bu varsayımı ileri sürmüşlerdi. 1808 yılında Treviranus, Malpighi ve Grew'nun hücrelerle birlikte görüp başka bir doku sandıkları ince uzun borucukların da yırtılmakla boru biçimini almış hücreler olduğunu tanıtlamıştı. 1833 yılında Brown, orkide çiçeği üstünde yaptığı incelemelerde hüçrenin nüve (Fr. Nucleus) sini bulmuştu. Schleiden ve Schwannın bulguları bütün bunları tamamlayarak bilimsel değerlerini ortaya koydu. Bu bulgular ve araştırmalara parelel olarak 1772 yılında Bonaventura Corti protoplazmayı incelemeye çalışmıştı. 1846 yılında Von Mohl ve 1852 yılında Remak, bitki ve hayvanlardaki yaşam özdeğinin protoplazma olduğunu ileri sürdüler. 1859 yılında De Bary ve 1861 ıyında Max Schultze bitki ve hayvan porotoplazmalarının özdeşliğini gösterdiler. bütün bunlardan sonra Von Mohl, Naegeli ve Virchow, kendiliğinden üreme kuramının yanlışlığını uanıtlayarak her hücrenin bir başka hücreden doğduğunu açıkladılar. bkz. Eytişimsel Özdekçilik, Evrimcilik.
Medicine and Hematology Glossary

GAUCHER HÜCRESİ GÖRÜLEN HASTALIKLAR

(Medicine and Hematology Glossary) :
Gaucher hücreleri sadece Gaucher hastalığında görülmez. Bunun dışında KML, thalasemi major, KLL, Hodgkin, AİDS ve mikobakteri enfeksiyonlarında da görülürler.
Medicine and Hematology Glossary

Ki-1 + ANAPLASTİK BÜYÜK HÜCRELİ LENFOMA (ALCL)

(Medicine and Hematology Glossary) :
IWF'da ayrı başlık olarak yer almaz. T lenfosit tümörüdür, seyrek olarak B olabilir. Ekstrafolliküler CD30+ blastlardan köken aldığı düşünülmektedir. Seyrek görülür. Tüm yaş gruplarında rastlanır. Primer olabileceği gibi Hodgkin hastalığı veya mycosis fungoides ya da diğer lenfomaların seyri sırasında sekonder olarak oluşabilir. Önemli özelliği Ki-1 (CD30) pozitif olmasıdır. Ki-1 diğer lenfomalarda da görülebilir. Dolayısıyla anaplastik büyük hücreli lenfomalar Ki-1 +'dir, ama her Ki-1+ lenfoma anaplastik büyük hücreli lenfoma değildir. Ki-1 antijeni Hodgkin hastalığının malign hücrelerinde, aktive T ve B lenfositlerinde de vardır. ALCL lenf bezi sinüslerini tutar. Önceki yıllarda malign histiyosit tümörü, regressing atipik histiyositoz, metastatik karsinom, melanom, sarkom ve lenfosit fakir Hodgkin hastalığı tanısı alan bazı olguların sonraki incelemelerinde aslınsa ALCL oldukları anlaşılmıştır. Ekstranodal yerleşim alanları arasında kemik, yumuşak dokular ve cilt sayılabilir. Klinik seyrinde iki farklı tip saptanır. Bunlardan birisi primer sistemik tip diğeri primer cilt tipidir. Primer sistemik tipde lenf bezi tutulumu ön plandadır. Cild dahil olmak üzere ekstranodal bölgeler tutulur. Primer cilt tipinde ekstranodal tutulum olmaksızın cilt tulumu vardır. Primer cilt tipi daha çok erişkinlerde görülür, lenfomatoid papülozis ile benzerlik gösterir.
Medicine and Hematology Glossary

LAKÜNER HÜCRE

(Medicine and Hematology Glossary) :
Reed-Sternberg hücresinin bir varyantıdır. Nodüler sklerozan tipde görülür. Sadece formalinle tespit edilen dokularda bir tespit artefaktı olarak ortaya çıkmaktadır.
Medicine and Hematology Glossary

LANGERHANS HÜCRELİ HİSTİYOSİTOZLAR

(Medicine and Hematology Glossary) :
Bkn. Histiyositozis-X.