HÜRR


Results for "HÜRR"

Islamic Glossary

HÜRRE

(Islamic Glossary) :
Hür kadın. Câriye olmayan kadın.Hürre olan hanımlar, namaz kılarken, yüz ve elden başka bütün bedenlerini örter,göstermezler. Câriyeler (hür olmayan kadınlar) ise, sırt ve göbekten diz altına kadar örterler.(Muhammed bin Kutbüddîn İznikî)Hürre olan kadının zevci veya ebedî mahrem (hiç nikâh düşmeyen) akrabâsından biriyanında bulunmadan, yalnız veya başka kadınlarla yâhut, âkıl, bâliğ ve sâlih olmayan mahremi,yakını, akrabâsı ile üç günlük (yaklaşık 104 kilometre) yola gitmesi haram dır. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

HÜRRİYET

(Islamic Glossary) :
Hürlük, serbestlik.1. Allahü teâlânın emir ve yasaklarına uyup, herkesin hakkını gözetmek.Hürriyet, başıboş kalıp, her istediğini yapmak demek değildir. (Ali bin Emrullah)2. Maddî ve mânevî her türlü şeyin sevgisinden gönlünü kurtararak yalnız Allahü teâlâyakul olmak.Kim hürriyet isterse, Allahü teâlâya kulluğa sarılsın. (Hallâc-ı Mensûr)Hakîki hürriyet, kullukta kemâl derecesine varmakla mümkündür. Allahü teâlâya karşıkullukta sâdık olan, başkalarına köle olma boyunduruğundan kurtulup, gerçek hürriyetekavuşur. (İmâm-ı Kuşeyrî)
English - Turkish Dictionary

be in a hurry

(English - Turkish Dictionary) :
1. -in acelesi olmak, acele etmek: I´m in a hurry. Acelem var. Don´t be in too big a hurry. Fazla acele etme. 2. to (bir şeyi) çabuk/bir an evvel (yapmak) istemek.
English - Turkish Dictionary

be in no hurry to

(English - Turkish Dictionary) :
(bir şey yapmaya) can atmamak.
English - Turkish Dictionary

hurrah

(English - Turkish Dictionary) :
ünlem Yaşa! f. Yaşa! diye bağırmak.