KABAK


Results for "KABAK"

Recipes Glossary

ETLİ KABAK

(Recipes Glossary) :
(Kabak Bastısı)GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 kilo kabak (sakız) 1. Bir tencereye iki kaşık yağ,250 gram kuşbaşı kuşbaşı et, çentilmiş soğan koyarakdoğranmış et suyunu çekinceye kadar karıştırılır,3 kaşık yağ kavrulur.2 orta büyüklükte 2. Üzerine varsa domateslersoğan doğranır, yoksa bir kaşık salça3 büyük domates (Kış döküp, domatesler ya da salça suyunuolursa bir kaşık çekinceye kadar karıştırılır. Yarımsalça bardak et suyu dökerek kapalı olarakYeterince tuz et iyice pişirilir.Yeterince kırmızı 3. Diğer taraftan kabakların yeşilbiber kabukları iyice kazınır, baş ve dip1 küçük bağ nane kısımları alınır. Uzunlamasına dörde1 küçük bağ dereotu bölünür. Yine bu parçalar2 bardak et suyu ya uzunlamasına parmak kalınlığındada su. kesilir.4. Bu kabak parçaları bir tencerede,bir kaşık yağ ile evvela ateşte biriki döndürülür, yarım bardak et suyuile ara sıra silkelemek suretiylekabakların renkleri dönünceye kadarateşte tutulur.5. Yuvarlak bir tencerede ortası boşbırakılmak üzere kenarlarınakabaklar dizilir, ortasına pişirilenet dökülür. Hepsinin üzerine de tuz,nane, kıyılmış dereotu, kırmızıbiber serpilir. Kabaklar pişinceyekadar kapalı olarak hafif ateştetutulur. Sıcak sıcak servis yapılır.
Recipes Glossary

HELVALAR-BURDUR'UN MEŞHUR KABAK HELVASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI4 kg. kadar kabak 1- Kabağın üzerindeki kabuklarYeterince şeker bıçakla alınır. Dolmada olduğu gibiLimon tuzu (1 kg. kazınmaz. İçinin çekirdeklerişekere nohuttan biraz ayıklanır. Parçalara bölerekbüyükçe hesabıyla). rendelenir. Avuçlar içerisindesıkılarak suyu bir tarafa akıtılır.Sıkılan topaçlar ayrı bir yerekonur.2-Bir kabta ayrı ayrı iki ölçü kabakrendesi, ikinci bir kapta bir ölçüşeker hesabıyla malzemeler ayrı ayrıkonur.3- Şeker ocakta çok az su ileeritilir. Limon tuzu, ekşiliğinibelli edecek kadar katılır, şekerkıvamlıca kaynatılır.4- Kaynayan bu şekere göre iki mislihesabıyla ölçülen rendelenmiş kabakdökülür. Hafif ateşte karıştıraraksakız gibi ve altın sarısı bir renkalıncaya kadar karıştırmaya devamedilir.5- Helvanın olup olmadığını anlamakiçin bir parça alınır, buzdolabınınbuzluğuna konur, çabucak donarsaolmuş demektir. Sulu ise biraz dahaocakta kaynatılır.6- Bütün işlemler tamam olduktansonra servis tabaklarına alınır,üzeri düzlenir, ağartılmış bademdöşenir. Ya da kavanozlaradoldurulur. Uzun zaman hattayıllarca durur. Tavsiye ederim yapınummadığınız lezzette bulacaksınız.DİKKAT:Kıvama gelmiş helva ağza alınıncakıtır kıtır yani kabakları iyicesakız gibi yumuşak olmamışsa birazsu koyup pişirmeğe devam edilir.NOT:Bu helva Türkiyemiz'de yalnızBurdur'da yapılmaktadır. Onun içinbiraz açıklamak gerekiyor.Bildiğimiz, dolmasını ve sairyemeklerini yaptığımız sakızkabağının kartlaşmış, fakatsararmamış iri olanlarından yapılır.Burdur'da üreticiler bu kabaklarıözel olarak yetiştirirler. Tanesidört beş kilo gelenleri vardır.
Recipes Glossary

KABAK MUSAKKASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI250 gram kıyma 1. Bir tencereye yağ konur, üzerine1 kilo sakız kabağı soğan çentilir. Soğanlar1 baş soğan pembeleşinceye kadar karıştırılarak3 kaşık yağ ateşte tutulur. Üzerine iki yüz elli1 kaşık salça gram kıyma ilâve edilir. Kıyma2 orta büyüklükte suyunu çekinceye kadar kavrulur,domates sonra salçası konur, salça ileKırmızı biber, taze karıştırılır ve beş dakika danane, yeterince tuz böylece kavrulur. Küçük parçalar1 küçük bağ dereotu halinde domatesler doğranır, tekrardomatesler eriyinceye kadar ateştetutulur.
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-ZEYTİNYAĞLI KABAK

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI7-8 dolmalık ince 1. Soğanlar yarım halka şeklindekabak doğranır, zeytinyağının yarısı ile4 adet orta pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna çokbüyüklükte soğan ince kıyılmış sarmısaklar, yine ince2 adet orta kıyılmış maydanoz, tuz, kabuğu soyulmuşbüyüklükte domates küçük parçalara bölünmüş domatesler5 diş sarmısak eklenir. Hepsi birkaç dakika ateşte1 bardaktan biraz kavrulur ve ateşten alınır.az zeytinyağı 2. Evvelce üzeri kazınmış, parmak1 küçük demet uzunluğunda parçalara bölünüp suyamaydanoz atılmış kabaklar sularından süzülür,Yeterince tuz kalan yağda beş dakika kadar ateşteKırmızı biber kavrulur. Üzerine bir çay bardağı su velüzumu kadar tuz dökülür. Kabaklaryumuşayıncaya kadar pişirilir.3. Bir numaradaki harca biraz sukatılarak karıştırılır. Hepsininüzerine kırmızı biber serpilir,pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.NOT:Zeytinyağlı kabak yemeği Anadolu'daçiçekleri üzerinde çok körpekabaklardan yapılır ki çok nefis olur.Hatta bazı yerlerde çiçekleriylebirlikte pişirilip, içine yumurta dakırarlar ki çeşnili bir yemek olur.
Turkish - English dictionary

başıkabak

(Turkish - English dictionary) :
completely bald, baldheaded.