KADEM


Results for "KADEM"

Philosophical Dictionary

Akademi Şüpheciliği.

(Philosophical Dictionary) :
Sokrates-Platon öğretisini sürdüren akademi okulunun güttüğü şüpheciliğe akademi şüpheciliği denir. Okulun, Platon'dan sonraki öğretmenleri Krates, Arkesilaos ve Karneades her sonucu şüpheyle karşıladıklari için kesin bilgiler öğretmemişler, sadece doğruyla yanlışı ayırt etme bilgisini öğretmekle yetinmişlerdir. Şüpheci akademi kendiliğinden hiç bir şey söylemez, sadece Sokrates'in yöntemine uyarak doğru düşünce yeteneğini geliştirmekle yetinir. Arkesilaos, Sokrates'in "Bir şey biliyorum, o da hiç bir şey bilmediğimdir" sözünü, "Hiç bir şey bilmediğimi de kesin olarak bilmiyorum" sözüyle değiştirerek şüpheciliğini belirtmektedir. Ne var ki akademi şüpheciliği sadece meatfizik alandadır, törebilim alanında kesin sonuçlara varır ve şüphelenmez. bkz. Akademi, Şüphecilik.
Philosophical Dictionary

Akademi.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Encümen-i Daniş, Fr. Academie, Al. Akademie, İng. Academy, İt. Accademia). Platon'un okulu... Sonraları Platon öğretisi de bu adla anılmıştır. bkz. akademi Şüpheciliği, Yeni Pironculuk, Eski Akademi, Floransa Akademisi, Orta Akademi, Yeni Akademi, latonculuk, Yeni Platonculuk.
Philosophical Dictionary

Eski Akademi.

(Philosophical Dictionary) :
Platon'un, Akademos'un bahçesinde kurduğu okul... Sokrates'in törebilimiyle Platon'un idealizmini öğreten Akademi, Platon'un ölümünden sonra da daha birkaç yüzyıl, çeşitli öğretmenlerin yönetimi altında öğretimini sürdürmüştür. Ancak bu vğretim, Platon'un ölümünden sonra çeşitli öğeretmenlerin ilende Sokrates-Platon düşüncesine uydurularak, çeşitli düşünce akımlarıyle karışmıştır. Eski Akademi, ya da sadece Akademi, Platon, Spösippe, Ksenokrates, Krantor, Polemos'un başkanlıkları altındaki öğretim süresini kapsar. Orta Akademi, Arkesilaos ve Karneades'in başkanlıklarında, Pyrrhon'un şüpheciliğiyle karışmış bir Sokrates-Platon öğretisidir. Yeni Akademi de Filon ve Antiokhos'un başkanlıklarında şüpheciliğe karşı koymuş ve stoacılıkla karışık bir Sokrates-Platon öğretimi gütmüştür. Yeni Akademi, Ammonius Sakkas, Plotinus ve Porfirius'un öğrettikleri yeniplatonculukla karıştırılmamalıdır. Yeniplatonculuk, Atina'daki yeni Akademi'nin büsbütün dışında kurulmuş bir İskenderiye okuludur. bkz. Akademi, Platonculuk, Türçülük.
Philosophical Dictionary

Floransa Akademisi.

(Philosophical Dictionary) :
Floransa Akademisi, XV. yüzyıl İtalya'sının Floransa kentinde Cosimo Medici'nin (1389-1464) kurduğu bir Platon akademisidir. Medici'ler, 1434 yılından beri Floransa kent-devletinin başında bulunan bir banker ailesidir. Istanbullu Georgios Gemistos Plethon (1355-1450), 1438 yılında dinsel bir toplantıya katılmak için Floransa'ya gelmiş ve orada yerleşerek Platon ve yeniplatonculuk öğretisini yaymaya başlamıştır. O sırada Floransa'nın başında bulunan ve aydın bir kişi olan Cosimo Medeci'nin yardımıyle 1459 yılında Platon akademisi kuruldu. Bu akademi bir çeşit Platonseverler kulübü niteliğindeydi. Istanbullu Plethon'dan sonra akademinin başına Trabzonlu Basilius Bessarion (1403-1472) geçmiştir. Bu iki Bizanslı bilgin Floransa Akademisinde Platon'un Aristotelesçiliğe karşı savunmasını yapmışlardır. Amaçları, felsefe yapmaktan çok Hıristiyanlığı güçlendirmekti. Marsilius Ficinus (1433-1499) gibi ünlü düşünürler Floransa Akademisinden yetişmişlerdir. Özellikle bu iki düşünür Platon'la Aristoteles'in temelde birleşmekte oldukları kanısındaydılar. Ficinus'a göre her iki öğreti de aynı Tanrısal usun meydana getirdiği iki ayrı biçimdeki doğrulardır. Büyük dünya (makrokosmos) karşısında insanı küçük bir dünya (mikrokozmos)sayan ve insanın alın yazısını kendi özgür eylemiyle yazacağını söyleyen Mirandola, bu okulun yetiştirdiği ilginç düşünürlerdendir. bkz. Akademi, Platonculuk.
Philosophical Dictionary

Kozentina Akademisi.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Teleziana Akademisi.