KADI


Results for "KADI"

Islamic Glossary

KÂDI

(Islamic Glossary) :
İslâm hukûkuna göre hüküm veren hâkim.Kâdılar üç kısımdır: Biri Cennet'te, ikisi Cehennem'dedir. Hakkı bilen ve ona görehüküm veren kâdı Cennet'tedir. Hakkı bilen fakat ona göre hüküm vermeyen kâdıCehennem'dedir. Bilmediği hâlde hüküm veren kâdı da Cehennem'dedir. (Hadîs-işerîf-İbn-i Mâce, Ebû Dâvûd, Tirmizî)Kâdı yerine oturunca, onun yanına iki melek iner ve zulmetmedikçe ona yol gösterirler.Onu muvaffak kılmaya çalışırlar. Eğer zulmederse, oradan ayrılıp kendi hâline bırakırlar.(Hadîs-i şerîf-Ebû Dâvûd)Kâdı da müftî gibi mutlak olarak Ebû Hanîfe'nin kavilleriyle (ictihadlarıyla, fetvâlarıyla)amel etmeli, ondan sonra Ebû Yûsuf'un, ondan sonra İmâm-ı Muhammed'in, daha sonraİmâm-ı Züfer ve Hasan ibni Ziyâd'ın fetvâlarıyla bu tertip üzerine hüküm ver melidir.(Secâvendî)Kâdının müctehid olması evlâdır, daha iyidir. Eğer müctehid kâdı bulunmazsa âdil, sâlih,dîninde emniyetli, aklında, anlayışında güvenilir olan biri seçilir. Ayrıca fıkhı ve sünneti de iyibilmesi lâzımdır. (İbn-i Hümâm)
Turkish - English dictionary

kadı

(Turkish - English dictionary) :
qadi, kadi, kadhi. kızı Kadire, geldi çıktı sedire. colloq. She thinks she´s too good to help with the work. yoran obstinate, stubborn.
Ottoman - Turkish Dictionary

KADÎ İYAZ

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Lâkabı: Ebu-l Fadl bin Musa el Yahsabî'dir. Muhaddislerin meşhurlarından ve edebiyatçılardan olup, 476 hicrî tarihinde Site kasabasında doğmuş, sonra Endülüse geçerek Kurtuba'da ve diğer ilim merkezlerinde ilim tahsili yapmıştır. Daha sonra Site kasabasında uzun bir zaman durmuş, bir ara Garnata şehrinde kadılık yapıp, son ömrünü geçirdiği Merakiş şehrine gidip hicri 544 tarihinde vefat etmiştir. Te'lifatı pek çoktur. Kitab-ül İkmâl, Envâr-ül Meşârik, Ettenbihat kitapları hadis ilminde meşhurdur.
Ottoman - Turkish Dictionary

KADÎ NAİBİ

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Kadıların (hâkimlerin), gitmedikleri yerlere gönderdikleri vekiller.
Ottoman - Turkish Dictionary

KADİ-L KUDAT

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Kadıların kadısı. En büyük kadı. Kazasker veya şeyhül islâm makamında bulunan kimse.