KALKINMA


Results for "KALKINMA"

Sociological Dictionary

İKTİSADÎ KALKINMA [İng. Economic Development (take

(Sociological Dictionary) :
Zaman zaman kalkınma kavramının büyüme kavramı ile e anlamlı kullanıldığı görülür. Aslında kalkınma büyümeden farklıdır. Büyüme genellikle ölçülebilir değerleri ele alırken, kalkınma ekonomik değerler yanında sosyal ve siyasal konuları da ele alan genel boyutlu bir değişimi ifade eder. Bazı yazarlar kalkınmayı depresyonu izleyen düzelme safhası olarak tanımlamaktadırlar.İktisadî kalkınma konusunda kapsamlı bir çalışma yapan W. Rostow 1960 yılında "Stages of Economic Growth" adlı eserini yayınlamıştır. Rostow, Kitabında da belirttiği gibi, aslında tarihin seyri hakkında bir bilgi vermektedir. bu eserde kalkınma modeli beş aşama, kalkı, olgunluk aşaması kütle tüketim aşaması. Bu modelin diğer kalkınma modelleri arasında önem kazanmasının bir sebebi kalkış aşamasında az gelimiş olkelerin kalkınma sorunlarına değinilmiş olmasıdır.Rostow'un kalkınma medeli kalkınma konusuna bir çok moktada açıklık getirmekle birlikte bir çok noktada da eleştiriye maruz kalmıştı. Özellikle en fazla eletiri olan nokta; kalkışa geçiş aşaması ile kalkış aşamasının birbirinden kesin çizgilerle ayrılmamış olmasıdır.Kalkınma sadece ekonomi ve üretimde yeni bir aşama değil, toplumsal, siyasal ve kültürel bir değişim sürecidir. Geleneksel tarım toplumlarının sanayi toplumuna geçmesini sadece ekonomik olaylarla açıklamak mümkün değildir. Sosyal ve siyasî yapıya uygun ekonomik kararların plânlanıp uygulanması gerekir. (Jary, D. and J., 1991, İlkin, A. 1983,Serin, N., 1967, Güner, A. O., 1978)
Dictionary of Economics

BÖLGESEL KALKINMA

(Dictionary of Economics) :
Aynı ülkede değişik coğrafi alanlar arasındaki ekonomik gelişmişlik farkları bazen katlanılması güç boyutlara ulaşabilir. Sözgelimi İtalyanın kuzeyi ve güneyi arasında böyle bir fark vardır. Kuzey İtalya sanayiin geliştiği, işsizliğin çok az olduğu ve insanların gelir düzeyinin yüksek olduğu bir bölgedir. Güney İtalya ise tarımın ağır bastığı, işsizliğin yaygın olduğu ve gelir düzeyinindüşük olduğu bir kesimidir. Türkiyenin doğusu ile batısı arasında da benzer farklar vardır. Bu farkları kısmen de olsa gidermek üzere devletler bazen duruma müdahale eder ve geri kalmış bölgenin kalkındırılmasına yönelik planlar hazırlarlar. Bunlara bölgesel kalkınma planı denir. Bu planlarla devlet yatırımları düzenlenirken sözkonusu bölgelere öncelik ve ağırlık verilir, özel kesimin bu bölgelerde yatırım yapması için teşvikler, vergi indirimleri sağlanır. Ayrıca bölgelerin özelliklerinden kaynaklanan başka tedbirler de alınabilir.
Dictionary of Economics

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA ÖRGÜTÜ

(Dictionary of Economics) :
1960da kurulan uluslararası ekonomik örgüt. Kısaca OECD diye bilinir. Zaman zaman zenginler kulübü diye anıldığı da olur. Çünkü üyelerinin Türkiye hariç hepsi dünya ekonomisinin refah bakımından önde gelen ülkeleridir. OECD üyesi ülkeler şunlardır: ABD, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Batı Almanya (Birleşik Almanyanın kurulmasıyla Doğu Almanyada örgüte girmiº oldu), Finlandiya, Fransa, Hollada, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsviçre, İsveç, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan.Örgütün amacı ekonomik gelişmeyi ve dünya ticaretini desteklemektir. Bu amaca ulaşmak için üye ülkelerde istihdamın ve yaşam standardının yükselmesini, mali istikrarın kurulmasını sağlamaya çalışır. Bunu ise ülkelerarası mal ve hizmet akımlarının serbestleşmesi yoluyla yapabileceğini düşünür. Öte yandan gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımların eşgüdümünü yapar.OECD ekonomi alanındaki yayınlarıyla da ağırlık taşıyan bir örgüttür. Çok sayıda istatistiksel veri yayınlar, raporlar, dergiler ve iktaplar çıkarır. Merkezi Paristedir.
Dictionary of Economics

EKONOMİK KALKINMA

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Model)
Dictionary of Economics

İKTİSADİ KALKINMA

(Dictionary of Economics) :
Bir ekonomide üretim ve kişi başına gelirin artırılması yanında, sosyokültürel yapının da değiştirilmesi ve yenileştirilmesini de içeren kavram. Gelişme.Azgelişmiş ülkeler için kullanılan kalkınma terimi, bu açıdan sadece ulusal gelirin büyüme oranı gibi yalnızca sayısal bir büyüklükteki değişmelerle açıklanamamaktadır. Kalkınma süreci ulusal geliri ve üretimin zaman içinde sayısal olarak artması yanında, kurumlardaki köklü değişiklikleri, ekonomik ve toplumsal yapının yeniden düzenlenmesini, halkın değer yargılarını da, dünya görüşünde ve davranış kalıplarındaki değişmeleri de içeren çok geniş kapsamlı bir süreçtir.Kalkınma ölçüsü olarak kullanılabilecek ekonomik ve sosyal ölçütler şunlardır:Ekonomik ölçütler: Milli gelir düyezindeki reel artış, kişi başına düşen reel milli gelir artışı, gelir dağılımı vb.Sosyal ölçütler: Okuma yazma oranı, bebek ölüm oranları, kişi başına düşen doktor sayısı, kişi başına düşen protein miktarı, okullaşma oranı, nüfus artış oranı, kitap, gazete, dergi okuma oranı, kişi başına kağıt tüketimi vb.