KANUN


Results for "KANUN"

Dictionary of Economics

ENGEL KANUNU

(Dictionary of Economics) :
Alışkanlıklar ve zevkler konusunda bir değişiklik olmaksızın,gelir düzeyi arttıkça gelirde gıda maddeleri alımı için ayrılan payın azalacağını öngören kanun, 1957'de E. Engel tarafından ileri sürülmüttür.
Dictionary of Economics

GRESHAM KANUNU

(Dictionary of Economics) :
Kötü paranın iyi parayı tedavülden kaldıracağını saptayan yasadır. "Kötü para iyi parayı kovar" şeklinde ifade edilmektedir. Bu kanun, kişilerin değerli parayı piyasadan çekerek saklayacaklarını ve piyasada değersiz para kalacağını anlatmaktadır. Buna göre, gümüş (kötü para) altını (iyi para) dolaşımdan çıkarır.
Dictionary of Economics

KING KANUNU

(Dictionary of Economics) :
King Kanunu, gereksinimlerin sağlanması durumunda tarımsal ürünlerin arz miktarlarında oluşacak bir artışın daha fazla bir fiyat azalışına ;gereksinimlerin sağlanmamış olması durumunda ise ,ürünlerin arz miktarlarındaki bir azalışın ,nisbi olarak daha fazla bir fiyat azalışına yol açması durumudur.İlk kez 18.yy da Gregory King tarafından açıklanmıştır.Bu kanun sayesinde, az bir rekoltenin çiftçilere getireceği gelir ,yüksek bir rekoltenin getireceğinden daha fazla olabilmektedir.
Dictionary of Economics

KARTILIKLI TALEP KANUNU

(Dictionary of Economics) :
Karşılıklı talep , bir ülkenin ihraç malından vereceği belli miktarlar karşılığında ne kadar ithal mal talep edeceğini ifade etmektedir.J.Stuart Mill'in Karşılıklı talep kanununa göre, iki ülke arasındaki ticarette , ticarete konu olan malların fiili değişim oranı , her ülkenin diğer bir ülkenin ürününe olan talebinin yoğunluğuna ve esnekliğine bağlıdır.
Dictionary of Economics

KITLIK KANUNU

(Dictionary of Economics) :
Kıtlık Kanunu , toplumu oluşturan kişilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kaynakların yetersiz olması durumudur.Mevcut kaynaklar insanların sadece bir kısım mal ve hizmet ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeydedir.İktisat ilmi de , buna bağlı olarak sınırlı kaynaklar ve sınırsız istekler ile en yüksek tatmin seviyesini sağlamak ile ilgilenir.