KAR


Results for "KAR"

Dictionary of Economics

KARTEL

(Dictionary of Economics) :
Aynı üretim kolunda, iki veya daha fazla işletmenin aralarındaki rekabeti önlemek ve pazarda bir tekel oluşturmak amacıyla, hukuki ve ekonomik bağımsızlıklarını koruyarak meydana getirdikleri birlik. Kartelin amaçlarına ulaşabilmesi için; kartele az sayıda şirketin katılması ve rakip işletmelerin çok olmaması, rekabet konusu olan malın yakın ikamesinin olmaması, aynı mallar için maliyetlerin çok farklı olmaması başlıca koşullardır. Kartele giren bir firma, ortak bir fiyat ve üretim politikasını kabullenmek zorundadır. Buna göre kartelleri; satış şartlarını kontrol eden, ortak bir fiyat politikasının belirlenmesine dayanan, firmalarca üretilecek miktarların kota şeklinde belirlenmesini esas alan ve müşterilerin firmalarca paylaşılmasını öngörmek üzere başlıca 4 gruba ayırmak mümkündür.Tröstlerden farklı olarak, şirketlerin bağımsızlıklarını kaybetmemeleri yanında, birleşmenin geçici bir nitelik taşıdığı kartellere karşı tutum ülkeden ülkeye değişik olmakla birlikte, genellikle ihracat-ithalat kartelleri arasında, ilki kanunen kabul, hatta teşvik edilmesine rağmen, ikincisi yasaklanmaktadır. (Ayrıca bk. Tröst)
Dictionary of Economics

KARTOGRAMLAR

(Dictionary of Economics) :
Mekan serilerine mahsus harita şeklinde grafiklere verilen isim. Başlıcaları şunlardır: a) Diyagramlı Kartogramlar: Bunlarda veriler ait oldukları mekanların haritadaki sınırları içine çeşitli sayıda nokta veya değişik büyüklükte sütun, daire gibi şekiller koyarak gösterilir. b) Boyalı, Taramalı Kartogramlar: Bu tür kartogramlarda verilen değişik renkler ya da sıklık derecesi değişen taramalarla ifade edilir. c) Bandlı Kartogramlar: Ticaret, ulaştırma, göçler gibi hareket ve akımları göstermek için, hareketin yoğunluğu ile orantılı bandlar kullanılır. d) İsolu Kartogramlar: Araştırılan olayın aynı seviyede bulunduğu, (Örneğin yıllık ortalama sıcaklık derecesi eşit olan) yerleri harita üzerinde bir çizgi ile birbirine bağlamak suretiyle oluşturulur.
Dictionary of Economics

KAUTSKY, Karl Johann

(Dictionary of Economics) :
1854-1938 yılları arasında yaşadı. Markisist kuramcı ve Alman Sosyal Demokrat Partisinin (SPD) lideri. Viyana Üniversitesinde öğrenciyken Avusturyalı sosyal demokratlara katıldı. 1808de Zuriche gittikten sonra Marksizmi benimsedi. Londrada F.Engels ile tanıştı ve yakın dostlukları Engelsin 1895de ölümüne dek sürdü. 1883de Markist Düºün dergisi Neue Zeitı çıkarmaya başladı ve 1917ye kadar Zurich, Londra ve Berlinde yayınladı. 1891de Sosyal Demokratlar tarafından benimsenen Erfurt Programını hazırladı. 1899 Die Agrarfrage (Tarım Sorunu) isimli kitabında kapitalizmin yasalarının tarım alanında da geçerli olduğunu savunarak, önemli bir tartışmayı başlattı. 1. Dünya Savaşında Sosyal Demokrat Parti çoğunluğunun savaşı desteklemesi üzerine buradan ayrılarak, Bağımsız Sosyal Demokrat Partiyi (DSPD) kurdu. 1917 Ekin Devrimi8den sonra, Rusya gibi geri kalmış bir ülkede silah zoruyla sosyalizmi kurma girişiminin sonunda diktatörlüğe ve çökütüye yol açacağını ileri sürdü. Bu konuya ilişkin olarak 1918de Die Diktatur des Proletariafs (Proletarya Diktatörlüğü) adlı kitabını yayınladı. Bu kitaba aynı yıl V.I. Lenin Proletarya Devrimi ve Dönek Kautsky isimli kitabıyla cevap verdi.1918den sonra Alman Dışişleri Bakanlığı arşivlerini tarıyarak, savaşın nedenleri ile ilgili gizli belgeleri yayınladı. Başlıca eserleri arasında, Marksın İktisadi Öğretileri (Marxın Ökonomiseke Lehren), Thomas Moore ve Ütopyası (Thomas Moore ve seine Utopie) ve Neue Zeitde yayınlanan makaleleri sayılabilir.
Dictionary of Economics

KNİES, Karl Gustaw Adolf

(Dictionary of Economics) :
1821-1898. Alman tarihçi okulunun temsilcilerinden. Freiburg ve Heidelberg üniversitelerinde profesörlük yapmış olan Knies, iktisat ilmini tarih disiplininin bir dalı olarak görmüş ve iktisadi hayatın genel kanunları yerine, tarih akışı içinde her yeni gelişme aşamasının beraberinde getirdiği sebep ve sonuçları araştırmak gerektiğini ileri sürmüştür. Yöntem konusundak igörüşlerini 1853 yılında yayınladığı Tarihçi Yöntem Açısından İktisat İlmi baºlikli eserinde ayrıntılı şekilde açıklamıştır. Ayrıca para konusunda yazmış olduğu Para ve Kredi isimli iki ciltlik eseri vardır.
Dictionary of Economics

KREDİ KARTI

(Dictionary of Economics) :
Belli bir kredi kurumunca, (Bankalar veya onlarla anlaşmış başka kuruluşlar) verilen ve kart sahiplerine belirli yerden kredili alışveriş yapma olanağı sağlayan kart. Kredi kartıyla alışveriş yapılabilmesi için, alışveriş yapılan yerlerin bu kredi kartlarını kabul eden yerler olması zorunludur.