KAR


Results for "KAR"

Islamic Glossary

KÂR HADDİ

(Islamic Glossary) :
Bir malı satarken, alış fiyatına veya mâliyeti üzerine eklenen fazlalığa, kâra konulan sınır.Enes bin Mâlik radıyallahü anh buyurdu ki: "Medîne-i münevverede pahalılık oldu. YâResûlallah! Fiyatlar yükseliyor. Bize kâr haddi koyunuz denildi. Resûlullah efendimiz;"Fiyatları koyan Allahü teâlâdır. Rızkı genişleten, daraltan, gönderen yalnız O'dur. Ben,Allahü teâlâdan bereket isterim" buyurdu. (Hadîs-i şerîf-Kitâb-ül-Harâc)Kâr haddi koymayınız! Fiyat koyan, Allahü teâlâdır. (Hadîs-i şerîf-Dürr-ül-Muhtâr)Herkes malını, dilediği fiyatla satabilir. İslâmiyet'te kâr haddi diye bir şey yoktur. (İbn-iÂbidîn)Esnâfın hepsi fiyatları, fâhiş olarak yâni mal oluş fiyâtlarının iki misline çıkarması, milletezarar ve zulüm hâline geldiği zaman; hükûmetin, tüccârlara danışarak, uygun bir kâr haddikoyması câiz olur. Hükümetin koyduğu bu fiyata uymak vâcibdir. (İbn-i Âbidîn)
Meteorological Glossary

KAR HALATI

(Meteorological Glossary) :
(SNOW GARLAND) [i]Ağaçlardan, çitlerden ve diğer nesnelerden aşağı doğru sarkan güzel, kalın bir ipi andıran kar birikintisi. Kar kristallerinin ince şekilde, zar gibi donan su parçacıkları tarafından birbirine eklenmesiyle oluşan bir olaydır.
Meteorological Glossary

KAR HATTI

(Meteorological Glossary) :
(SNOW LINE) [i]Karla kaplı dağlık bölgelerde, daima karla kaplı olan bölgenin yükselti bakımından en alt sınırı. Bu sınır ortalama olarak İskandinav ülkelerinde 100-150, Alplerde 3000, Himalayalarda ise 5000 metre civarındadır. Kar hattı aynı enlemde bulunan dağlarda veya aynı dağın kuzey ve güneye bakan taraflarında birbirinden farklı olduğundan yukarıdaki değerler yaklaşık değerlerdir. Kar hattı ile yıllık ortalama sıcaklık arasında doğrudan bir bağ yoktur. Kar hattı daha çok kışın yağan kar miktarı, hakim rüzgar, eğimin bakmakta olduğu yön, eğimin dikliği ve kar kalınlığı tarafından belirlenir.
Meteorological Glossary

KAR HORTUMU

(Meteorological Glossary) :
(SNOW DEVIL) [i]Lokal hava akıntılarının konverjansı ile mekanik olarak oluşan küçük boyutlu dönen rüzgarlarla yerden taşınan karların oluşturduğu küçük hortum.
Meteorological Glossary

KAR İHBARI

(Meteorological Glossary) :
(SNOW ADVISORY) [i]Ulaştırma sektöründe etkili olacak, ulaşımı engelleyecek veya hasarlara neden olacak kar yağışı beklendiğini belirten yazılı hava tahmin uyarıları. Kış fırtınası ihbarları koşullarından daha az etkili hava olaylarını vurgulamak için hazırlanan ihbarlara verilen isim.