KAR


"KAR" Kelimesi için arama sonuçları

Meteoroloji Sözlüğü

MARSTEN KARESİ

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(MARSDEN SQUARE) [i]Okyanuslar üzerindeki meteorolojik bilgilerin coğrafi konumlarını tanıtmak için kullanılan bir sistem. Sistem, Mercator projeksiyonlu dünya haritasını 10° enlem ve 10°boylam şeklinde (10°X10°) karelere bölmek suretiyle gerçekleştirilmiştir. Her kare de kendi içinde yüz eşit parçaya bölünüp 1'den 100'e kadar numaralandırılmıştır. Kare içerisinde bir nokta rakamlarla verilir ve verilen rakamlardan ilki enlemi diğeri de boylamı gösterir. Böylece rakamlar kullanılmak suretiyle okyanus içerisindeki bir nokta kolayca saptanmış olur.
Meteoroloji Sözlüğü

MUTLAK KARARSIZLIK

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(ABSOLUTE INSTABİLİTY) [i]Lapse Rate'in, kuru adyabat oranından büyük olması durumundaki nemli havanın durumu. Tersi durumunda, 'mutlak kararlılıkta', 'Lapse-Rate', nem adyabatlardan daha düşüktür.
Meteoroloji Sözlüğü

POTANSİYEL KARARSIZLIK

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(POTENTIAL INSTABILITY) [i]Konvektif kararsızlıkla aynı anlamdadır. Bu tür karasızlıkta, hava parselinin doymamış tabakası belli bir nem miktarına sahiptir ve eğer bu hava parseli yükseltilirse o zaman önce bu tabakanın alt tabakası doymuş hale gelir ve soğur, daha sonra yavaş yavaş tüm parselin lapse-rate'i eşit hale gelene kadar adyabatik olarak veya yükselme ile hava parselinin tamamı doymuş hale gelir.
Meteoroloji Sözlüğü

PUDRA KAR

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(POWDER SNOW) [i]Kuru, gevşek, sıkışmamış pudraya benzeyen, rüzgarda kolaylıkla yerden savrulabilen kar için kullanılan bir terim.
Meteoroloji Sözlüğü

SABİT BASINÇ KARTI

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(CONSTANT PRESSURE CHART) [i]Belli bir zamanda, belli bir yerde atmosferik basıncın hemen hemen aynı olduğu, sabit basıncı gösteren yer kartı. Bu kartta bulunabilecek meteorolojik elemanlar: deniz seviyesinden olan yükseklikler, rüzgar, sıcaklık ve nem.