KAYISI


Results for "KAYISI"

Turkish - Kurdish Dictionary

arka semer kayışı

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
paşteng, qûş.
Dream Dictionary of Phrase

KAYISI

(Dream Dictionary of Phrase) :
Mevsiminde görülen kayısı menfaat ve hayra, afiyet ve muhabbete; mevsimsiz görülmesi zorluk ve sıkıntıya, üzüntü ve kedere, Kayısı ağacı, insanlara faydalı bir kimseye delalet eder.
Plants Glossary

Kayısı

(Plants Glossary) :
(Aprikosenbaum (m), Fr. Abricotier (m), Ing. Apricot tree) Mensei Çin olarak bilinen, 2-10 m yüksekliginde, dikensi ve tüysüz bir agaç. Yapraklar uzunca ve mizraksi, kenarlari disli, ucu sivri veya küttür. Çiçekler beyaz veya pembe renkli olup, yapraklardan daha önce meydana gelirler. Meyvelerin üzeri tüylü olup, sarimsi-turuncu renkte eriksidir. Zerdali olarak da bilinir.Türkiye'de yetistigi yerler: Malatya, Erzincan, Bursa, Amasya, Çorum, Nigde, Kayseri.Baslica kayisi çesitleri sunlardir: Sekerpare, Turfanda, Imrahor, Sam, Kurukabuk, Çöloglu vs.Kullanildigi Yerler: Meyveleri, çekirdekleri ve yapraklari kullanilir. Çekirdeklerinden yag elde edilir. Etli meyvesi seker, organik asitler ve C vitamini ihtivâ etmesi bakimindan önemlidir. Çekirdek içinden elde edilen yag badem yagi yerine, yapraklari derelerde baliklari sersemleterek tutmak için kullanilir. Burada yapraklarda bulunan amygdalin maddesinin rolü önemlidir.
Plants Glossary

kayısı (prunus armeniaca)

(Plants Glossary) :
Gülgillerden 4-6 metre boyunda bir çeşit meyve ağacıdır. Meyvesi cevizden büyük, derisi ince, açık turuncu renkte, eti sulu, tatlı ve güzel kokulu, tek ve sert çekirdeklidir. Şekerpare, şam, tokaloğlu, imrahor, muhittinbey, hacıkız, hasanbey, darende gibi çeşitleri vardır.Faydası : Sinir zafiyetini giderir. Uyku verir. Beyin yorgunluğunu geçirir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Nekahat devresini kısaltır. Raşitizmde faydalıdır. Kansızlığı tedavi eder. Kabızlığı giderir. Yüz ve boyunlara tazelik ve güzellik verir.
Recipes Glossary

MARMELATLAR-KAYISI, ŞEFTALİ VE ERİK MARMELATI

(Recipes Glossary) :
(Karışık)GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI350 gram kayısı, En iyi marmelatların elma, armut,350 gram olgun erik erik, şeftali ve kayısı gibi350 gram şeftali meyvelerden yapıldığını yazmıştık,1 kilo şeker karışık olarak bir marmelat tarifi1 gram limon tuzu ve yapacağız;ya bir limonun suyu. 1. Marmelatlık meyvelerden 350'şergram kayısı, erik, şeftali gibimeyvelerin kabuk, çekirdek, sap veyenmeyen kısımları çıkardıktan sonrahepsi birlikte az bir su ile birtencereye konur. Elle kolayca ezilecekhale gelince ateşten alınır. Kevgirdengeçilir ve ezmesi elde edilir. Hiç birzaman marmelata fazla su katılmazçünkü bunu koyulaştırmak güçtür. Fazlaateşte kalınca da hoş olmazlar.Renklerini ve nefasetlerini kaybedipesmer bir renk alırlar.2. Bu ezme tencereye konarakpişirilmeye başlanır. Evvelceanlatıldığı gibi pişerken şekerpartileri halinde verilir.3. Marmelatlar ateş üzerinde kıvamlıbir şekilde karıştırılır. Olupolmadığını anlamak için ayrı bir usulde; Kaynama kaşığı çekildiği zamanbıraktığı boşluk çabuk bozulmazsaolmuş demektir.4. İndirileceğine yakın limon tuzuveya bir limonun suyu katılır. Birdakika kadar kaynatıldıktan sonraateşten alınır. Sıcak olarak kavanozadoldurulur.Marmelatların saklanması:Marmelat sıcak olarak kavanozadoldurulduktan sonra: asidin kaynarsuyla eriyiğine batırılmış yağlı kağıtile örtülür, sonra kavanozun kapağısıkıca kapatılır.