KREDİ


Results for "KREDİ"

Dictionary of Economics

KAYDIRILMIŞ KREDİLER

(Dictionary of Economics) :
Özellikle konut edinmek isteyenlerin yararlandıkları bir yöntem. Her biri 30ar milyon lira tasarruf etmiº, örnegin yedi kişiden hiç birini parası tek başına 210 milyon liralık bir daire almaya yetmeyecektir. Ancak bu paralar bir araya toplandığı takdirde içyerinden birinin arzuladığı konuta kavuşması mümkün olacaktır. Konut kredisi veren bir banka kaydırılmış krediler sistemini bu esasa dayanarak organize etmektedir. Örneğin bankaya yatırılacak olan 40 milyon liranın belli bir süre sonra (6 ay - 1 yıl) örneğin 4 katının konut kredisi olarak verilebileceğini ilan eden bankaya ilk 6 ay içinde 500 kişi, ikinci 6 ay içinde 900 kişinin 40ar milyon lira yatırması halinde, banka paranın fazlasını kendi muamelelerinde işletecek, eksiğini kendi fonlarından tamamlayacaktır. Böylece sıranın altındakilere ait mevduatın süresini doldurmuş veya sırası gelmiş müşterilerin hesabına kaydırarak konut finansamının yürütecektir. Bu sisteme göre açılankrediler orta vadelidir ve faiz oranı da avantajlıdır.
Dictionary of Economics

KISA VADELİ KREDİLER

(Dictionary of Economics) :
Daha çok ticaret ve mevduat bankalarınca açılan ve vadesi bir yıl ya da daha kısa bir süre olan kredi. Kısa ve vadeli krediler tüketim veya üretim gereksinmeleri için açılır.Tüketim kredisi, bugüne ait alışverişin bedelini gelecek ayların geliri ile ödenmesini sağlar ve bu yolla talebi uyarır. Gıda-giyim eşyası - beyaz eşya-mobilya tüketimi kredisi konulara örnek gösterilebilir. Son yıllarda ülkemizde de yaşgınlaşan kredi kartları da tüketim kredisinin bir örneğidir. Kısa vadeli tüketim kredisi, üretim sürecini tamamlamak ve firmanın cari masraflarını karşılamak üzere açılır. Kısa vadeli kredi yeni yatırımlara girişmek için değil, mevcut tesisleri çalıştırmak üzere alınan bir paradır.
Dictionary of Economics

KREDİ

(Dictionary of Economics) :
Mal veya para cinsinden bir değerin belli bir süre sonunda ve belirli koşullarla geri almak üzere verilmesi veya verilmiş bir varlığın ödenmesine kefil olunması. Krediler; a) Vadelerine göre kısa-orta-usun, b) Teminata göre; teminatsız (Açık) veya teminatlı, c) Veriliş yerlerine göre; tüketim, üretim, 6) Kullanıldıkları sektörlere göre; ticari, tarım, sanayi, yapı ve onarım, e) Kredi alanlara göre; özel sektör ve kamu sektörü kredileri şeklinde sınıflandırılırlar.
Dictionary of Economics

KREDİ ÇARPANI

(Dictionary of Economics) :
Kaydi para mekanizmasının bankalara sağladığı olanakları belirten katsayı.Ödemelerin banknot kullanmaksızın sadece kaydi para ile yapıldığı ve mevduatın belirtilmeksizin plasmanlara bağlandığı bir sistemde, bankaların alabilecekleri kredi miktarını gösteren formül şudur:K = 1-r/r DD= Mevduatta meydana gelen artışr= Katşılık oranı K= Kredi tutarı1-r/1 0 Kredi çarpanıdır.Ödemelerin kısmen banknotla yapıldıı ve mevduatın belirtilmeksizin kredi olarak dağıtıldığı bir sistemde kredi miktarını gösteren formül;K = 1-7/r+r.Dr = Nakitle yapılan ödemelerin oranı.1-r/r+r1 = Kredi çarpanı(Ayrıca bk. Mevduat Çarpanı. Çarpan, Kredi Enflasyonu, Bankacılıkta Kliring, Kaydi Para, Walter Bagehot, Hartley Vithers).
Dictionary of Economics

KREDİ ENFLASYONU

(Dictionary of Economics) :
Bankalardaki toplam mevduat ve toplam kredi miktarının banknot emisyonunu aşması durumu. İlk olarak H.Withers ve W.Bagehot tarafından teşhis edilmiştir. Withers, Paranın Anlamı isimli kitabında, bankaların çekli ödeme sistemi ve kliring işlemleri sayesinde mevduata bağlı kalmaksızın kredi oluşturabileceklerini ileri sürmüştür. Mevduatı Kredi Oluşturur olarak da adlandırılan bu olay kısaca şöyle gerçekleşmektedir; bankalar açtıkları krediyi genellikle ilgiliye nakit olarak ödememekte, hesabına kaydetmektedir. Krediyi alan kişi, bunu çek keşide ederek kullanmakta, çekin lehdarı alacağını kendi bankasındaki hesabına geçirmektedir. Mevduatı bu şekilde çoğaltan banka, bir başka müşterisine kredi açma fırsatını elde etmektedir. Böylece vezneden para çıkmaksızın kayden zincirleme ödeme yapabilmekte, kredi hacmi genişledikçe mevduat hesapları kabarmaktadır. Mevduat kabardıkça, yeni kredi tahepleri karşılanabilmektedir. Böylece bütün ödemeler banka mekanizması içinde dışarı para sızmadan gerçekleştiği takdirde her mevduat artışı kendinden kat kat üstün kredi artışına yol açabilmektedir.