KİRÂ


Results for "KİRÂ"

Islamic Glossary

KİRÂMEN KÂTİBÎN

(Islamic Glossary) :
İnsanların iki omuzunda bulunup, onların sevâb ve günâhlarını yazan iki melek. Hafazamelekleridir diyen âlimler de olmuştur.Allahü teâlâ, âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:Hâlbuki üzerinizde gözetleyici, amellerinizi yazan (Allah indinde) Kirâmen kâtibînmelekleri vardır. (Ki onlar, hayır ve şerden) işlediklerinizi (yaptıklarınızı) bilirler. (İnfitârsûresi: 10-12)Kirlenince çabuk gusl (boy) abdesti alın! Çünkü, Kirâmen kâtibîn melekleri cünüpgezen kimseden incinir. (Hadîs-i şerîf-İhyâu Ulûmiddîn)Kirâmen kâtibîn denilen meleklerden sağ taraftaki melek, soldakinin âmiridir ve iyi işleri,ibâdetleri yazar. Soldaki melek, kötülükleri yazar. (Kemahlı Feyzullah)Kirâmen kâtibîn, insandan yalnız cimâda ve helâda ayrılırlar. Helâda iken yapılanları, Allahüteâlâ meleklere bildirir. Helâdan çıkınca yazarlar. (Kutbüddîn-i İznikî)Bir kimseye selâm verirken, çok kimseye verir gibi vermelidir. Çünkü mü'min yalnızdeğildir. Kirâmen kâtibîn adındaki iki melek, onunla berâberdir. (M. Muhammed Rebhâmî)
Islamic Glossary

KIRÂN HAC

(Islamic Glossary) :
Hac ile ömreyi birlikte yapmağa niyet etmek. (Bkz. Hac)Kırân Hacc'a niyet eden kimse, önce ömre için tavâf (Kâbe-i şerîf etrâfında dönme) ve sa'y(Safâ ile Merve arasında gidip gelme) edip, sonra ihrâmı çıkarmadan ve traş olmadan hacgünleri için tekrar tavaf ve sa'y yapar. (M. Mevkûfâtî)Kırân haccı ve temettü' haccı yapanların şükür kurbanı kesmeleri vâcibdir. (Tahtâvî)
Islamic Glossary

KIRÂT

(Islamic Glossary) :
Null
Islamic Glossary

Kırât-ı Şer'î

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimiz zamânında kullanılan ve hadîs-i şerîflerde ismi geçen bir ağırlıkbirimi.Hanefî mezhebinde, bir miskâl, yirmi kırâttır. Bir kırât-ı şer'î, kabuksuz, uçları kesilmiş,kuru beş arpadır. Böyle beş arpa, 0,24 gr. gelmektedir. Böylece, bir şer'î miskâl, yüz arpa, o dadört gram ve seksen santigram (4.80 gr.) ağırlığında olmakt adır. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

Kırât-ı Urfî (Kırât-ı Örf

(Islamic Glossary) :
Kullanılması âdet olan ve hükûmetin kabûl ettiği miskâl ve dirhemden küçük bir ağırlıkbirimi.Osmanlı Devleti'nde son kabûl edilen örfî miskâl 24 kırât ve bir kırât da 20 santigram idi.Buna göre, örfî miskâl 4.80 gram olmaktadır. Şer'î miskâl ile örfî miskâl aynı ağırlıktadır. (M.Sıddîk Gümüş)