Lahana


Results for "Lahana"

Plants Glossary

Lahana

(Plants Glossary) :
(Kopfkohl / Chou / Cabbage / Brassica oleracea / Chou commun) Sari veya beyaz çiçekli, yillik, iki yillik ve çok yillik, çogu Akdeniz çevresi memleketlerinde yetisen ve yetistirilen bir kis sebzesi. Mutedil-serin, sisli, yagisli, rutubetli iklimleri sever. Fazla sicak ve kuraklik, lahananin göbek baglamasini güçlestirir, yapraklari sertlestirir. Killi, derin, serin ve kuvvetli toprak ister. Azotlu gübrelere ihtiyâci fazladir. Kolay göbek baglamasi kisa daha iyi dayanabilmesi, kendine has tadi olmasi için, fazla miktarda potas'a ihtiyaç duyar. Lahana, çogu Avrupa ülkelerinde yaygin olarak yetistirilir. Eskiden beri, kisin sebze olarak yenilir. Kis soguklarina oldukça iyi dayanabilen bir bitkidir. Lahana cinslerini söyle siralayabiliriz:1. Kelle (bas) lahana: 2-6 kg agirligi olan, en çok yetistirilen bir çesittir.2. Kantar lahana: Orta, Güney ve Güneydogu Anadolu'nun bâzi yerlerinde ekilir. Tânesi 15-30 kg gelebilir.3. Brüksel lahanasi: Uzun gövdesine siralanmis olan yapraklarinin diplerinde bir findik veya ceviz büyüklügünde göbek baglamis yumrulardan istifade edilir.4. Kara lahana: Karadeniz sahilinde pek fazla yetistirilir. Göbek baglamaz, körpe yapraklari çok lezzetli, baharli, istah açici, sifâlidir.5. Kirmizi lahana: Yapraklari kirmizi renktedir. Fazla iri olmaz. Siki göbek baglar.6. Karnabahar: Lahananin bir çesidi sayilabilir. Lahananin yapraklarindan, karnabaharlarin çiçeklerinden faydalanilir. Karnabahar daha lezzetli, besince daha kuvvetlidir.Türkiye'de yetistigi yerler: Yabânî olarak Akdeniz bölgesidir. Kültürü her yerde genis çapta yapilmaktadir.Kullanildigi yerler: Lahananin çesitli tipleri pisirilerek yenildigi gibi pisirilmeden salata yerine yahut tursusu yapilarak yenir. Kalori bakimindan pek zengin olmamakla beraber, vitamince zengindir. A,B,C vitaminleri bol bulunur. Lahana tohumlari kurt düsürücü ve idrar söktürücü olarak kullanilir. Tohumlarindan kolzayagi elde edilir. Ayrica, haslanarak yenilirse mide ve barsak yaralarini yumusatir. Vücudu hastaliklara ve özellikle kansere karsi korur. Ses kisikligini giderir. Guatr olanlar yememelidir.
Plants Glossary

lahana (brassica oleracea)

(Plants Glossary) :
Turpgiller familyasından iri ve kalın yapraklı bir bitkidir. En çok yetiştirileni baş lahanadır. Yurdumuzun bütün bölgelerinde yetişir. Başlıca çeşitleri: Kemer lahanası, Batman lahanası, köse lahanası, Brüksel lahanası ve kara lahana.Lahana C vitamini bakkımından zengindir. Yapısında kükürt bulunur. Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır.Faydası : Kansızlığı giderir. İdrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kabızlığı giderir. Kandaki şeker miktarını düşürür. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur. Göğüs ucu çatlaklarını giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astımda faydalıdır. Romatizma, siyatik, lumbago ve Apsede yararlıdır. Ses kısıklığını giderir. İştah açar. Guatr olanlar yememelidir.
Recipes Glossary

DOLMALAR-ETLİ LAHANA DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1.5 kilo lâhana 1. Bir baş, aşağı yukarı bir buçuk500 gram orta yağlı kilo gelecek şekilde basılıncakıyma gevrek ve sert olmayan lâhana5 kaşık yağ alınır. Koçanı kesilir. Ortasından2 baş soğan ikiye bölünür. Teker teker sarmalığa1 çay bardağı pirinç yarayanları ayrılır. Tuzlu suda2 adet domates erimeden orta derecede haşlanır,Yarım kaşık salça sudan alınır.Yeterince tuz, 2. Yarım kilo kıymaya iki baş soğankarabiber çentilir, iki domates rendelenir.1 küçük demet Ayıklanmış, yıkanmış pirinç konur.maydanoz Maydanozu kıyılır. Tuzu biberiekilir, bir fincan su ilavesiyleiyice karıştırılır.3. Altı düz bir tencereye yağ, salçakonur. Ateşte, yağla salça hafifçekavrulur.4. Sarılacak şekilde bölünmüşlâhanalara ceviz büyüklüğündekıymalı harçtan alınıp bilinenşekilde sarılır.5. Lâhanalar sarıldıkça salçalıtencereye istif edilir. Sarma işibitip istifi de yapıldıktan sonraüzerine basacak kadar su ilaveedilir. Hafif ateşte kapalı olarakpişirilir.
Recipes Glossary

KIRMIZI LAHANA

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 küçük baş kırmızı 1. Küçük bir baş lahananınlahana yaprakları ayrılır. İyice yıkanır.1 fincan zeytinyağı İyice yıkanan lahanalar gayet ince1 fincan sirke veya kıyılır üzerine bir kaşık tuzbir limon suyu serpilir, karıştırılır, üç dört saat1 kaşık tuz. kadar bir tarafa bırakılır.2. Bir müddet içinde suyunu salanlahananın suyu dökülür. Güzelce suile yıkanır, süzülür.3. Süzülen lahanalar servis tabağınaalınır. Biraz tuz serpilir.Zeytinyağı ile sirke veya birlimonun suyu karıştırılır. Çatallaçırpılır. Salatanın üzerinegezdirilerek servis yapılır.NOT:Lahana, vitamini çok zengin birbitkidir. Beyazından da aynı şekildesalatası yapılır. C vitamini boldur.Kırmızı lahana safra kesesi vesarılık için faydalıdır. Kanıtemizler, çiğ olarak yendiğindebağırsak tembelliğine, gazlara iyigelir. Kireçlenmeyi önler.Besleyici bir sebzedir. Salatası veturşusu iştah açar. Ayrıca kükürtihtiva ettiğinden bağırsakkurtlarının düşürülmesinde yardımcıolur.
Recipes Glossary

ZEYTİNYAĞLILAR-ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 baş dolmalık 1. Lahananın dibinden koçanı kesilir,lahana (birbuçuk yaprakları ayrılır. Sıcak tuzlu sudakilo kadar) hafifçe haşlanır, erimemesine dikkat3 adet soğan edilir.1 bardak 2. Bir bardak zeytinyağının birazızeytinyağı bırakılarak bir tencereye dökülür.1 bardak pirinç Üzerine üç soğan çentilir. Beş dakika2 domates kadar hafif ateşte kavrulur, iki1 tatlı kaşığı domates doğranır, yine beş dakika kadarsalça karıştırılarak kavrulur. HepsininYarım fincan kuru üzerine ayıklanmış, yıkanmış pirinçnane dökülür, onunla da yine beş dakikaYeterince tuz kadar kavrulur. Bunların üzerine birbardaktan az kaynar su dökülür, tuzu,nanesi serpilir. Pilav gibi pişirilir.Dolmalarda pişen pirinçler pek yumuşakolmaz. Suyunu çekince ateşten alınır,karıştırılır, ılımaya bırakılır.3. Ayrı bir tencereye kalan yağdökülür. Bu yağ ile bir tatlı kaşığısalça öldürülür.4. Dolmalık lahanalardan parçalarkesilir. Hazırlanan içten, cevizdenbüyük parçalar alınarak sarılır.Salçalı tencerede istif edilir. Sarmaişi bittikten sonra üzerine basacakkadar su dökülür. Sonra hafif ateştepişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.NOT:Yaprak dolması ve pazı dolması hep buşekilde yapılır. Arzuya göre içine çamfıstığı ve kuşüzümü de katılabilir.