M


Results for "M"

Dictionary of Economics

MARKA

(Dictionary of Economics) :
Bir sınai işletmenin ya da ticari kuruluşun kendi ürettiği veya satışa çıkardığı malları başkalarından ayırd etmek için kullandığı işaret. Alameti Farika olarak da bilinir.
Dictionary of Economics

MARKSİZM

(Dictionary of Economics) :
19. yüzyıl ortalarında Karl Marx ve Fredrick Engelsin geliştirdiği kuramsal tarih ve toplum açıklaması ve bu açıklamanın içerdiği devrimci uygulama anlayışını temel alan siyasal akım. Yaklaşık 150 yıllık varlığı boyunca Kautsky, Bernstein, Lenin, Stalin, Troçki, Tito, Mao, Lukacs, Gramsci, Althusser gibi kuramcı ve siyaset adamları tarafından çeşitli şekillerde geliştirilmiş ve değiştirilmiş; başlıcaları II. Enternasyonal Marksizmi, Marksizm-Leninzm, Stalinizm, Maoculuk, Batı Marksizmi ve Avrupa komünizmi olarak birçok çeşidi ortaya çıkmıştır. En genel çizgileriyle kapitalist üretimin çelişmelerini, işçi hareketinin tarihsel evremini, sosyalizm hedefinin maddi ve düşünsel koşullarını açıklamayı, buna paralel olarak da pratikte burjuva toplumunu dönüştürüp aşmayı, kapitalizmin yerine sosyalizmi geçirmeyi amçalar. (Ayrıca bk. Marxın Değer Teorisi)
Dictionary of Economics

MARK-UP

(Dictionary of Economics) :
Post Keynesyen İktisat Okulunun mikro yaklaºiminda kullanılan bir kavramdır. Buna göre sanayi kesimindeki firmalar, maliyetlerinin üzerinde bir kar koyarlar. Buna mark-up denir. Yatırımların finansmanı için mark-upın yükseltilmesi yoluna gidilir. Bu anlamda neoklasik iktisadın karların yatırımları belirlediği tezinin tersi ortaya çıkar.
Dictionary of Economics

MARSHALL, Alfred

(Dictionary of Economics) :
Cambridge Okulunun kurucusu ünlü İngiliz iktisatçısı. Eğitimini Cambridge Üniversitesinde yapmıştır. 1882de Bristol Üniversitesinde Siyasal İktisat kürsüsüne atanmış, 1885de Cambridgee dönmüº ve 1908 yilinda emekli olana dek Siyasal İktisat Kürsüsü başkanlığını sürdürmüştür. Marshallın baş yapıtı olan İktisadın İlkeleri (Principles of Economics) (1890) iktisat literatürüne son derece önemli bir katkı niteliğindedir. Bu kitabında iktisat alanına kazandırdığı talep eğrisinin negatif, arz eğrisinin ise pozitif eğimli eğri olduğu, iki eğrinin kesişmesiyle oluşan denge fiyatı, talep esnekliği, tüketici rantı, yarı-rant ve temsili firma gibi kavramlar iktisadın sonraki gelişiminde önemli rol oynamıştır. İktisat dünyasının değer teorisi etrafındaki tartışmalar nedeniyle ölünmüş olduğu bir dönemde eserlerini yayan Marshall, zaman etkenini çözümlemeye ekleyerek, klasik üretim maliyeti ilkesini, W. Jevons ile Avusturya Okulunun formüle ettiği marjinal fayda ilkesiyle bağdaştırmayı başarmıştır. Marshallın diğer önemli eserleri olarak Sanayi ve ticaret (Industry and Trade) (1919) ve Para, Kredi ve Ticaret (Money, Creditand Trade) (1923) sayılabilir.
Dictionary of Economics

MARSHALL, George Catlett

(Dictionary of Economics) :
(1880-1959). Amerikalı asker ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı sırasında ABD Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı (1939-45), daha sonra Dışişleri (1947-49) ve Savunma Bakanı (1950-51) olarak görev yapmıştır. Marshall Planı olarak bilinen Avrupa Kalkınma Programının çıkartıcısıdır. Türkiye ve Yunanistana yardım programlarını yürürlüğe koymuştur. İsrailin tanınmasını sağlamış, NATOnun kurulmasına doğru ilk insiyatifi göstermiştir. (Ayrıca bk. Marshall Planı).