M


Results for "M"

Dictionary of Economics

MATRİS

(Dictionary of Economics) :
Satırlar ve sütunlar biçiminde dizilerek köşeli parantezler içine alınmış sayı ve sembol takımları. Matrisi oluşturan sayı ve sembollere matrisin öğeleri denir. Matrisler mühendislik, fizik, ekonomi ve istatistikte, ayrıca matematiğin çeşitli dallarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Tarihsel gelişim içinde önce karesel (satır sayısı sütun sayısına eşit) bir sayılar tablosuna ilişkin özel bir sayı olan determinant kavramı ortaya çıkmış, matris kavramı ise daha sonra oluşturulmuştur. İlk kez matris terimini kullanan İngiliz matematikçi Arthur Cayley (1822-1895) matris cebirini de geliştirmiştir.Satır sayısı m, sütun sayısı n olan bir matris m ye n matris ya da m x n matris olarak adlandırılır. Örneğin; 2 5 8A = 3 6 4matrisi 2x3 bir matristir. Matrisler genel olarak büyük harflerle gösterilir. Aynı harfin küçüğü çift alt indisli olarak, bu matrisin öğelerini gösterir. Örneğin bir A matrisinin iinci ve Jinci sütununda yer alan öğesi aij biçiminde gösterilir. Yukarıdaki örnekte görülne A matrisinde a23 = 4 sayısıdır. Bazı koşulların sağlanması durumunda matrisler birbiriyle toplanır ya da çarpılabilir. Bu işlemlere ilişkin kurallar Matris cebiri denilen önemli bir matematiksel yöntemi oluşturur.
Dictionary of Economics

MEADE, James Edward

(Dictionary of Economics) :
(1907- ) İngilterenin II. Dünya Savaºi sirasinda izledigi iktisat politikaları üzerindeki etkisiyle tanınan İngiliz iktisatçı. 1977de Nobel Ekonomi Ödülünü Bertil Ohlin ile paylaşmıştır. Oxfordda öğrenim gören Meade, Cambridgedeki lisanüstü çalışmaları sırasında, Keynesin teorileriyle ilgili tartışmalara etkin biçimde katılmıştır. London School of Economics ve Cambridgede kürsü baºkanligi yapan Meade, çalışmalarını daha çok uluslararası iktisat üzerine yoğunlaştırmıştır. Meade Ödemeler Bilançosu (The Balance of Payments) (1951) isimli eserinde çeşitli para ve maliye politikalarının ödemleer bilançosu üzerindeki etkilerini göstermeyi amaçlayan bir model çerçevesinde Keynesçi ve Neoklasik öğelerin bir sentezini yapmaya çalışmış, Ticaret ve Refah (Trade and Welfare) (1955) isimli çalışmasında ise, dış ticaretteki düzenlemelerin refah üzerindeki etkilerini incelemiştir. Bu konudaki görüşleri etkin korumaya ilişkin sonraki çalışmalara ışık tutucu yöndedir.
Dictionary of Economics

MEDYAN

(Dictionary of Economics) :
Terimleri küçükten büyüğe doğru sıralanmış istatiksel bir seride tam ortaya düşen ve veriyi iki eşit kısma bölen değer. X=5,8,11,18,20 olarak sıralanmış bir seride seriyi iki eşit kısma bölen terimN++/2 = 5+1/2 = 3.terimidir. Örnek serinin medyanı buna göre 11 olmaktadır.
Dictionary of Economics

MEHMET, CAVİT

(Dictionary of Economics) :
Türk iktisatçısı. 1875-1926 yılları arasında yaşadı. İttihat ve Terakinin iktidarı zamanında Maliye Bakanlığında bulundu. Liberalizmi ve serbest piyasa ekonomisini savunmaktaydı.
Dictionary of Economics

MENGER, Carl

(Dictionary of Economics) :
(1840-1921). Avusturya Okulunun kurucusu olarak bilinen Avusturyalı iktisatçı. Marjinal fayda teorisiyle subjektif değer teorisinin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Menger iktisadi olguları bireylerin davranışlarına indirgeyerek, değer teorisini bu temelde geliştirmiştir. En önemli eseri olan İktisadın İlkeleri (Grundsatze der Volkswirtschaftslehre) (1871) isimli kitabında fayda, değer ve fiyat arasındaki ilişkileri ortaya koymaya çalışmıştır. 1873de siyasal iktisat profesörü olduğu Viyana Üniversitesindeki görevini 1903e kadar sürdüren Menger, sonraki zamanını iktisatla ilgili araştırmalar yaparak geçirmiştir.