M


Results for "M"

Meteorological Glossary

ATMOSFERİKLER

(Meteorological Glossary) :
(ATMOSPHERICS) [i]Statik olarak ta isimlendirilen atmosfer içerisinde oluşan elektrik kaynaklı olaylar. Atmosfer içerisinde gerçekleşen şimşek ve elektrik boşalımları gibi bu tür olayların olması yeryüzünde özellikle iletişimde kullanılan telsiz ve telefon gibi aletleri etkiler.
Meteorological Glossary

ATMOSFERİN İLETKENLİĞİ

(Meteorological Glossary) :
(DIATHERMANCY OF THE ATMOSPHERE) [i]Atmosferin ısı iletkenlik oranı. Atmosferde bulunan oksijen ve azot ısıyı iyi iletirken ozon, karbondioksit ve su buharı belli dalga boyundaki radyasyonu yutar. Bu nedenle atmosfer kısmen de olsa ısıya karşı geçirgendir.
Meteorological Glossary

ATMOSFERİN TABAKALARA AYRILMASI

(Meteorological Glossary) :
(STRATIFICATION OF THE ATMOSPHERE) [i]Atmosfer içerisinde yükseldikçe değişen özellikleri dikkate almak koşuluyla, hemen hemen birbirine benzer özelliklere göre atmosferin yatay olarak uzanan tabakalara ayrılmasıdır. Eğer, tabakalar sağlıklı bir şekilde ayrıldıysa bir tabakadan diğerine geçildiğinde o tabakayı temsil eden, tanımlayan özelliklerin değiştiği görülür. Atmosferin tabakalara ayrılmasında daha çok basınç, sıcaklık, nem, bulut taban ve tavan yüksekliği ile rüzgar hızının dikey değişimi referans olarak alınır.
Meteorological Glossary

ATMOSFERİN YAPISI

(Meteorological Glossary) :
(STRUCTURE OF THE ATMOSPHERE) [i]Sıcaklık, basınç, yoğunluk, nem ve hareket gibi fiziksel özellikler dikkate alınarak, atmosferin alt bölümlerinin ve bölümler arası ilişkilerin belirlenmesi. Atmosferin yapısı konusunda gerekli bilgiye sahip olmak demek istendiğinde atmosferin fiziksel ve dinamik yapısını ortaya koyabilmek demektir. Atmosferin yapısı dikey olarak geniş ölçekte irdelendiğinde en alt tabakadan başlamak üzere; troposfer, tropopoz, stratosfer, iyonosfer ve onun dışında uzanan dış tabaka gelir. Küçük boyutta düşünüldüğünde ise atmosfer içerisinde oluşan rüzgarların, fırtınaların, siklonların ve buz kristallerinin yapısını da incelemek olasıdır.
Meteorological Glossary

AVRUPA METEOROLOJİ UYDULARI İŞLETME TEŞKİLATI

(Meteorological Glossary) :
((EUMETSAT)- EUROPEAN ORGANISATION FER THE EXPLOITATION OF METEOROLOGICAL SATELLITES) [k]17 Avrupa ülkesinin üye olduğu uluslararası kuruluş. EUMETSAT'ın başlangıcı 1977'de ilk METEOSAT uydusunun yörüngeye oturtulmasıyla yani Avrupa Uzay Ajansının kurulmasına dayanır. 1981 ve 1983 yıllarında iki defa yapılan hükümetler arası toplantılardan sonra 19 Haziran 1986 yılında EUMETSAT Uluslararası bir kuruluş olarak ortaya çıkar. 1982 yılında alınan kararla birlikte 1983 yılından bu yana ülkemiz de bu kuruluşun bir üyesidir. Kuruluşun temel amacı; operasyonel meteorolojik uydu sistemlerinin kurulması, bakımı ve işletilmesidir. Diğer uydu ile ilgilenen uluslarla birlikte, EUMETSAT'ın çalışmaları, küresel meteorolojik uydu gözlem sistemine katkıda bulunmaktadır. Uydu gözlemleri, sayısal hava tahminlerinde temel girdi olduğu kadar, hava tahminleri ile ilgilenen kişilerin potansiyel tehlike yaratabilecek hava olaylarını daha iyi tahmin etmede en iyi yardımcıdır. Meteorolojik uyduların artan kapasitesi ile birlikte elde edilen uzun dönemli ürünler ve ölçümler iklim değişikliği çalışmalarına da katkıda bulunmaktadır. Kuruluş, 17 üye ülkeden gelen delegelerin seçtiği bir konsey tarafından yürütülmektedir. Kuruluşa, her üye ülke GSMH oranında katkıda bulunur. Merkezi, Darmstadt-Almanya'dadır. Kuruluş çalışanlarını üye ülkelerden alınan kişiler oluşturmaktadır. 1991 yılında başlayan ilk nesil Meteosat programı 2000 yılında yerini 2012 yılına kadar devam edecek olan Meteosat İkinci Nesil Programına bırakmıştır. On yıl gibi kısa bir süre içerisinde A.B.D. ve Rusya gibi küresel uydu gözlem sisteminde söz sahibi olan ülkelerin yanında yer almayı başaran kuruluşun sağladığı bilgiler günümüzde birçok gelişmiş ülke tarafından kullanılmaktadır. Kuruluşun elde ettiği bilgilerin ilk kullanım hakkı üye ülkelerindir. Üye olmayan ülkeler de belli sözleşmeler karşılığı elde edilen ürünleri kullanabilmektedir. Üniversiteler, araştırma kurumları, ticari kuruluşlar, hizmet sağlayıcılar (TV, gazete gibi) ve son kullanıcılar da EUMETSAT ürünlerinden yararlananlar arasındadır.