M


Results for "M"

Dictionary of Economics

MENŞE ŞEHADETNAMESİ

(Dictionary of Economics) :
Bir malın üretildiği ülkeyi gösteren belge. İhracatçı tarafından düzenlenen bu belge bölgesel ticaret odaları, özel bürolar ya da ithalatçı ülkenin konsolosluklarınca onaylanmaktadır. Belgede genellikle malı gönderen ve gönderilenin adları, malın cinsi, özellikleri, ambalajı, koli sayısı, marka ve numarası, net ve brüt ağırlığı, birim fiyatı, değeri, sevk aracı, hareket günü, malın yüklendiği ve varacağı ülke belirtilir.
Dictionary of Economics

MERCHANT BANKERS

(Dictionary of Economics) :
Üçüncü kişinin değerli kağıdını garanti eden ve ödeme taahhüdünde bulunan finans kurumu. 18. ve 19. yüzyıllarda bazı İngiliz ticarethaneleri yabancı ülkelerden gelmiş müşterilerinin senetlerini kendi imzaları ile desteklerdi. Bu işlemler giderek önem kazanmış ve kabul kredisi denilen uygulamaya yol açmış, bazı ticarethaneler diğer işlerini bırakarak bu işle uğraşmaya başlamışlardı. Daha sonraları ticari senetlere imza koyan merchant bankers ve Acceptance Houses bankacılığın bir uzmanlık kolu olarak değşimiştir.
Dictionary of Economics

MERKANTİLİZM

(Dictionary of Economics) :
16. yy. ortalarıyla 177. yy. sonları arasında Batı Avrupada etkinlik kazanan bir ekonomik doktrin. Merkantilizmin doğuşunun temelinde ulusal devletin ortaya çıkması, uluslararası ticaretin gelişmesi ve ticaret sermayesinin güç kazanması bulunmaktadır. Merkantilistlerin üzerinde en çok durdukları konuların başında, bir ülkenin serveti ya da zenginliğiyle dış ticaret bilançosu arasındaki ilişki gelmektedir. Ulusal ekonominin gösterdiği gelişmenin farkına varan merkantilistler, devletin ulusal zenginliği maksimum kılmak amacıyla ekonomik faaliyetlere müdahalesini savunmuşlardır. Bu doktrine göre altın ve gümüş gibi değerli madenler, bir ülkenin siyasi ve ekonomik gücünün başlıca kaynağıdır. Merkantilistler dış ticaret politikasının amacının, hazinenin altın ve gümüş varlıklarını arttırması olduğu görüşünden hareketle, ihracatın özendirilmesi, sanayide yerli hammadde kullanımının sağlanması için, hammadde ihracatının yasaklanması, ithalatın yüksek gümrük ve vergileri ve yasalarla kısıtlanması gibi önlemlerin savunucusu olmuşlardır. Merkantilistler ayrıca güçlü ulusal deniz ticaret filolalarının kurulmasına da büyük önem vermişlerdir. Müdahaleci ve korumacı bir ekonomik politikanın savunucusu olan merkantilist uygulama ve teorideki etkinliği, sanayi devriminin gerçekleştiği 18. yy. sonlarına kadar azalarak sürmüştür.
Dictionary of Economics

MERKEZ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Bir ükede para arzını, kredileri ve kredi maliyetlerini düzenlemekten sorumlu olan kurum. Amacı parasal istikrarı ve düzenli iktisadi büyümeyi gerçekleştirmektir. Ayrıca çoğu ülkede, hükümetin danışmanlığını yapmak, bankacılık sisteminin işleyişini desteklemek, çeklerde takas işlemini yürütmek, açık piyasa işlemleri yapmak, kambiyo denetimleriyle ilgili döviz ve altın alım satımını gerçekleştirmek gibi çeşitli s4orumlulukları yüklenir.Merkez bankaları bir dizi işlem aracılığıyla para hacmini değiştirebilir. Örneğin devlet tahvil ve bonolarının satışa çıkarılmasıyla yürütülen açık piyasa işlemleri, ticari bankaların nakit rezervlerini kısıtlayarak bankacılık sistemine açılan kredileri azaltır. Ayrıca menkul değerlerin fiyatlarını aşağıya çekerek genel olarak faiz oranlarının yükselmesine yol açar. Bu işlemler özellikle gelişmiş sermaye piyasası bulunan ülkelerde etkili bir araç olarak kullanılabilir. Bir merkez bankası ayrıca, reeskont oranını değiştirerek, ticari bankaların borçlanma maliyetlerini dolayısıyla kredi faiz oranlarını etkiler. Merkez bankalarının, bankaların kredi hacmini etkilemekte kullandıkları bir başka araç da mevduat karşılığı tutulması gereken nakit rezerv miktarını belirleyen mevduat karşılık oranlarıdır. (Ayrıca bk. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Açık Piyasa İşlemleri, Reeskont Oranı, Mevduat Karşılıklar)
Dictionary of Economics

MERKEZ BANKASI PARASI

(Dictionary of Economics) :
(Mevduat Karşılıklar) T.C. Merkez Bankasının TL cinsinden ekonomideki tüm diğer birimlere olan yükümlülükleri. Piyasadaki likiditenin ölçütü olarak 1989 yılına kadar Rezerv Parayı izleyen TCMB, 1989 yılından itibaren Merkez Bankası Parasını izlemektedir. Merkez Bankasının ekonominin likiditesini düzenlemek için yaptığı işlemler, bilançosundaki iç ve dış varlıklarını arttırmak ya da azaltmak biçiminde etki yapar. Örneğin M.B.nın açtığı kredinin artması, bankanın varlıklarının yükselmesine yol açar. Böyle bir varlık artışı ise, M.B.nın yükümlülüklerinde bir artış olmasını gerektirir. Yani M.B. Bu varlık artışını finanse etmek için bir yükümlülük çıkartmak durumundadır. Bu yükümlülüğü temsilen kullanılan parasal gösterge daha dar kapsamlı olan rezerv para veya parasal taban olabileceği gibi, Merkez Bankası Parası da olabilir.Merkez Bankası Parası = Emisyon + M.B.nın bankacılık kesimine olan TL yükümlülüğü (bankalar zorunlu karşılıkları + bankaların M.B.daki serbest mevduatı + kullanılabilir kredi imkanı) + Açık piyasa İşlemleri sonucu M.B.nın bankacılık kesimine olan yükümlülüğü + M.B.daki Kamu Mevduatı (M.B.nın kamuya olan yükümlülüğü).