M


Results for "M"

Dictionary of Economics

MEVDUAT SERTİFİKASI

(Dictionary of Economics) :
Sahibinin bankada belirli bir miktarda mevduatı bulunduğunu gösteren belgi. Vadesiz mevduat sertifikaları istendiği anda faizsiz olarak paraya çevrilebilir. Bunlar genellikle işadamları tarafından ihalelerde teminat ya da niyet belgesi olarak kullanılır. Vadeli mevduat sertifikaları ise faiz geliri getirir ve ancak belli bir tarihten sonra paraya çevrilebilir. Sertifikaların faiz oranları genellikle isme yazılı mevduat hesaplarının faiz oranlarından yüksek olur. Vadeli mevduat sertifikasını, süresi dolmadan paraya çevirmek isteyen tasarruf sahibi, faiz gelirinden vazgeçer.1960ların başlarından bu yana önemli bir tasarruf aracı durumuna gelen her iki tür mevduat sertifikası da genellikle alınıp, satılabilir ya da devredilebilir ancak çek karşılığı olarak kullanılamaz. 1980 yılında Türkiyede yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanılan mevduat sertifikası, ABDde 1961, İngilterede ise 1966 yılından bu yana kullanılmaktadır.
Dictionary of Economics

MEVDUAT TEDAVÜLÜ

(Dictionary of Economics) :
İlk olarak W.Bagehot ve H.Withers tarafından analiz edilen ve Kaydi Paranın dolaşımını ifade eden terim. H. Withers çek tedavülü ve kliring sistemi sayesinde bankaların halk tarafından mevduat olarak yatırılmış efektif para miktarına bağlı kalmaksızın kredi çıkartabildiklerini açıklamıştır. Bankalar açtıkları krediyi genellikle efektif olarak ödememekte, kredi alanlar da harcamalarında genellikle çek kullanmaktadır. Bu şekilde transferler hesaptan hesaba nakil yoluyla gerçekleşirken, kredi hacmi arttıkça mevduat kabarmakta, mevduat kabardıkça, yeni kredi açmak mümkün hale gelmektedir. Diğer bir deyişle mevduatı açılan krediler çıraktmaktadır. (Ayrıca bk. W. Bagehot, Bankacılıkta Kliring sistemi, Kredi Enflasyonu, Kaydi Para, Mevduat Çarpanı)
Dictionary of Economics

MEVKİ RANTI

(Dictionary of Economics) :
Toprakların ve arsaların, piyasalara ya da şehir merkezlerine yakınlıklarına göre ortaya çıkan rant. Arsaların şehre yakın olup olmadıklarına göre oluşan fiyat farklılıklarına kent rantı da denilmektedir.
Dictionary of Economics

MEVSİM DALGALANMALARI

(Dictionary of Economics) :
Doğal etkenlere, özellikle iklim koşullarına ve insanların alışkanlıklarına bağlı olarak, ekonomik faaliyetlerde meydana gelen ve az çok düzenli şekilde tekrarlanan periyodik dalgalanmalar.Örneğin; süt ve yumurta üretiminin ilkbaharda en yüksek düzeyine çıkması, tarım ürünleri ihracatının hasat sonrası aylar olan Kasım-Ocak döneminde artması, stokların tükendiği yaz aylarında ise düşmesi, perakende satışların bayram ve yeni yıl öncesi artması gibi.Olayların zaman içindeki gelişimini yansıtan istatistiklerde mevsim dalgalanmalarının etkisinin gözönüne alınması önemlidir. Öncelikle mevsim dışı faktörlerden doğan değişmeleri net olarak görebilmek için mevsim dalgalanmalarının etkisinin giderilmesi gerekir. Mevsim dalgalanmalarının olaylar üzerinde çıkartabilecekleri değişmeleri tahmin etmek üzere bu dalgaların şiddet derecesini ölçebilmek için çeşitli istatistiksel teknikler geliştirilmiştir.
Dictionary of Economics

MEVSİMLİK İŞSİZLİK

(Dictionary of Economics) :
Daha çok ekonomisi tarıma dayalı ülkelerde, tarımsal faaliyetlerin olmadığı ölü dönemlerde, cari ücret koşullarında çalışmak istediği halde iş bulamayanların işsiz kalması hali. Az gelişmiş ülkelerde tarımsal faaliyetlerin doğa koşullarından önemli ölçüde etkilenmesi, diğer taraftan ekonomide faal nüfusun önemli bir kesiminin tarımsal alanda çalışıyor olması, mevsimlik işsizliği bu ülkelerde önemli bir sorun haline getirmektedir. (Ayrıca bk. İşsizlik)