M


Results for "M"

Dictionary of Economics

MARSHALL-LERNER KOŞULU

(Dictionary of Economics) :
Döviz kuru değişikliklerinin bir ülkenin dış ticaret açığını gidermede ne ölçüde başarı sağlayabileceğini ortaya koymaya çalışan analiz. Temelinde A. Marshall ve A.Lernerin bulguları yatmaktadır.Esneklikler yaklaşmıına dayanan Marshall - Lerner koşuluna göre, ithal ve ihraç malları arz ve esnekliklerinin sonsuz varsayılması halinde, devlüasyonun dış ticaret açığını giderebilmesi için ithal ve ihraç malları talep esneklikleri toplamı bire eºit ya da birden büyük olmalıdır. İthal mallarına olan yurt içi talep esnekliği em ve ihraç mallarına olan dış talep esnekliği ex iken, Marshall-Lerner koşuluna ilişkin formül şu şekildedir:em + ex > 1
Dictionary of Economics

MARSHALL PLANI

(Dictionary of Economics) :
ABD Dışişleri Bakanı G. Marshall tarafından ortaya atılan ve II. Dünya Savaşı sırasında büyük yıkıma uğrayan işçilere ödenmeyen kısmıdır. Canlı emek, normal koşullarda kendi değişim değerinin karşılığını alır; ama canlı emek kendi değerinden fazlasını çıraktmak üzelliğine sahiptir. İşte kapitalistin el koyduğu kısım budur ve karın kaynağını oluşturur.
Dictionary of Economics

MASTER PLANI

(Dictionary of Economics) :
Şehirlerin sosyal, kültürel ve fiziksel açıdan düzenli bir şekilde kurulmaları ve gelişmeleri amacıyla oluşturulan ve genellikle ideal bir şehir görünümünü içeren plan. Şehirlerin büyüme ve gelişmeleri ile ilgili kararların alınmasında yararlanılan bu yöntemin ortaya çıkışı, esas olarak Birinci Dünya Savaşı sonrası yıllarda olmuştur.
Dictionary of Economics

MASSETME KAPASİTESİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Massetme Yaklaşımı)
Dictionary of Economics

MASSETME YAKLAŞIMI

(Dictionary of Economics) :
1952 yılında S. Alexander tarafından geliştirilen ve devalüasyonun ödemeler bilançosu üzerinde çıkartacağı etkileri açıklamaya çalışan yaklaşım. Yaklaşıma göre bir ekonomide reel milli gelir (Y) ile toplam harcamalar (massetme) (A) arasındaki fark, (X) ile ithalat (M) arasındaki farka eşittir. Y-A=X-M şeklinde ifade edilen eşitliğe göre, ülkenin üretiğinden daha fazla tüketmesi, yani toplam gelir düzeyinden fazla olması ancak ithalatın ihracattan fazla olması ile mümkündür. Bir başka ifade ile, tüketim ile üretim arasındaki fark, dış ticaret açığı tarafından karşılanmaktadır. Alexanderin yaklaºimina göre, devalüasyonun ödemeler dengesini nasıl etkileyeceği, üretimle harcamalar arasındaki farkı nasıl değiştireceğine bağlıdır. Devalüasyonun olumlu etki çıkartması, devalüasyon nedeniyle gelirde meydana gelen artışın, toplam harcamalarda (massetme kapasitesinde) meydana gelen artıştan daha fazla olması ile mümkündür. Bu ise ancak eksik istihdam koşullarından da gerçekleşebilir. Devalüasyon sonrası, ihraç malları ve ithalata rakip mallar üretiminin artması, atıl kaynakların kullanımına yol açarak üretim hacminin genişlemesini ve reel milli gelirin artmasını sağlayabilir. Gelirdeki artış harcamaların da artmasına yol açmakla birlikte, gelirin bir kısmı tasarruf edileceği için, harcama artışı gelir artışından daha az olacaktır. Sonuçta eksik istihdam koşullarında devalüasyon yoluyla dış ticaret açığı kapatılabilecektir. Tam istihdam durumunda ise, devalüasyoın nedeniyle üretim artışı gerçeğkleşemezken, fiyatlar genel düzeyinde ve toplam harcamalarda ortaya çıkacak artışlar, dış açığın daha da büyümesi ile sonuçlanacaktır.