MAKRO


Results for "MAKRO"

Dictionary of Economics

MAKRO EKONOMİK ANALİZ

(Dictionary of Economics) :
Ekonomik olayların ülke boyutlarında çözüm yollarının araştırılması. Milli Gelir, istihdam düzeyi, fiyatlar genel düzeyi, dış ticaret gibi ekonomik değişkenlerde meydana gelen değişmelerin ve bu değişmelerin ekonomideki çeşitli kurumlar üzerindeki olası etkilerinin araştırılması bu analiz kapsamına girmektedir.
Dictionary of Economics

MAKRO İKTİSAT

(Dictionary of Economics) :
İktisadın ekonominin bütünü ile ilgilenerek, bunun işleyişini açıklamayı amaçlayan bölüm. Toplum düzeyindeki ekonomik büyüklüklerin incelenmesi makro iktisadın alanı içindedir. Milli gelir, istihdam, yatırım, büyüme, gelişme, genel fiyat düzeyi, üretim düzeyi gibi kavramlar makro iktisadın temel konularıdır. İşsizliğin, enflasyonun, ödemeler dengesi açıklarıın nedenleri ve çözümleri yine makro iktisadın içinde araştırılan sorunlardır.
Dictionary of Economics

NEO KEYNESYEN MAKRO İKTİSAT

(Dictionary of Economics) :
Keynesin ölümünden sonra kendisini Keynesçi gören birçoık iktisat okulu türedi. Neo Keynesyen İktisat bunlardan biridir. Ancak terim değişik anlamlarda kullanılmaktadır. 1) Kimine göre Neo Keynesyen İktisat, neoklasik sentez çizgisinde düşünen iktisatçıların Keynes yorumudur. Bu çerçevede Tobin, Samuelson, Modigliani, Leijonhuvvud, Clower gibi iktisatçılar Neo Keynesçidir. Bunlara hidrolik Keynesçiler de denmektedir. Bu iktisatçılara neoklasik sentezi, eleştirilere karşı geliştirme ve yenileme çabası içinde olan iktisatçılar olarak bakabiliriz. 2) Kimine göre de Keynes sonrasında Keynesçiliği benimsediğini belirten iktisatçıların hepsi Neo Keynesçidir. Bu çerçevede Harrad, Kaldor, Robinson gibi iktisatçılar da Neo Keynesçidir. Bu açıdan yorumlandığında Neo Keynesçiler homojen bir grup değildirler. Çünkü aralarında Keynesi farklı yorumlayan iktisatçılar bulunmaktadır. O nedenle Keynesi denge iktisadı çerçevesinde yorumlayan ve neoklasik mikro temeller üzerinde Keynesçi makro modeli kurmaya çalışanları Neo Keynesçi olarak görmek, ötekileri post Keynesçi olarak adlandırmak daha uygundur.
Dictionary of Economics

MAKRO İKTİSAT

(Dictionary of Economics) :
Ekonomik faaliyetlerin bütün olrak incelenmesidir.Milli gelir , uluslararası ekonomik ilişkiler , büyüme ve gelişme para ve kredi politikaları , maliye politikası makro iktisadın konularına girer.
Medicine and Hematology Glossary

ALFA-2 MAKROGLOBULİN

(Medicine and Hematology Glossary) :
Endotel hücreleri ve makrofajlar tarafından sentezlenir. Platelet alfa granüllerinde de bulunur. Plazmin inaktive edici görevi vardır. Ancak antiplazmin etkisi alfa2-antiplazmin kadar belirgin değildir.