MALT


Results for "MALT"

Turkish - Turkish dictionary

MALTIZ

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. İçi ızgaralı, ayaklı ve taşınabilir ocak.
Philosophical Dictionary

Maltüzyanizm.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Maltus'ün mezhebi, Fr. Mathusianisme, Al. Mathusianismus, İng. Malthusianism). İngiliz düşünürü Malthus'ün öğretisi... İngiliz düşünürü Thomas Robert Malthus (1766-1834), insan sayısının her yirmi beş yılda iki katına ulaşacağını, yiyecek maddelerininse bu oranda artmayacağını ileri sürerek insan artışının yoksulluk ve töresel bozukluklarla bu yüzden ve Tanrıca dengelendiğini, bu Tanrısal denge olmasaydı insanların açlıktan kırılacaklarını savunur. Öyleyse yoksulluk ve çocuk düşürmeler, öldürmeler gibi töresel bozukluklar doğaldır ve yararlıdır. Malthus'ün izdaşları, onun bu "papazca düşünce"lerinden yararlanarak tarihsel yasaların yerine biyolojik verileri koymak amacını gütmüşlerdir. Onlara göre insan toplumu, biyolojik yasalarla yönetilir. Doğal ayıklama (seleksiyon natürel) toplumda da geçerlidir ve en güçlülerin yaşamasını sağlamaktadır... Gerçekte toplumda da bir yaşama kavgası vardır, ama bu kavga biyolojik bir kavga değil toplumsal bir kavgadır. Bundan başka, nüfus artışı iddiasına rağmen, insanlık, gittikçe artan ihtiyaçlarını gidercvek bütün araçları sağlamaktadır. Maltüsçülük, günümüzde, bilimsel açıdan hiç bir değer taşımamaktadır. Kimileri de İngiliz düşünürü Darwin'in yaşama kavgası düşüncesini Malthus'ten aldığını sanmaktadırlar. "Oysa Darwin, yaşama kavgasının kökü Malthus'tedir diye bir şey söylemiyor. O sadece, kendisinin yaşama kavgası kuramının, Malthus kuramının bütün hayvanlar ve bitkiler âlemine uygulanmasıyle oluştuğunu söyler. Darwin'in, saflıkla, Malthus öğretisini incelemeden kabul etmekle kırdığı pot ne kadar büyük olursa olsun, doğadaki mücadeleyi daha ilk bakışta görmek için Malthus'ün gözlüğü gerekmez". Maltüsçülük, liberalizmin bırakınız yapsınlar sloganını bırakınız ölsünler'e dönüştüren gerici ve bilimdışı bir öğret'dir. Üstelik de sömürüyü doğal ve haklı göstermek kastını taşır. bkz. Erkincilik.
Sociological Dictionary

MALTHUS, Thomas R. [1766-1834]:

(Sociological Dictionary) :
İngiliz bir rahip olan T. R. Malthus iktisatçı ve demograftır. Nüfusun geometrik bir dizi, gıda üretiminin ise aritmetik dizi ile artacağını savunan bir nüfus teorisi kurmuştur. Bu şekilde bir artışın insanların aç kalmasına sebep olacağını söylemiştir. Nüfus artışı ile gıda üretimi arasındaki degeyi, pozitif ve önleyici olarak ayırdığı engellerin sağlayacağını savunmuştur. Pozitif engeller;savaş, kıtlık, bulaşıcı hastalıklar gibi ölümleri artıran, önleyici engeller ise kürtaj, yeni doğan çocukların öldürülmesi gibi doğumları düşüren etkinlerdir. Yoksul insanların evlilik yalarını ertelemeleri de nüfus artış hızını azaltan bir etkendir. (Türk ve dünya ünlüleri Ansikllopedisi, 1983, Jary, J. and D., 1991) Malthus bu fikirlerini 1798'de yayınladığı "Essay on the Principle of Population"da toplamıştır.Aslında T. R. Malthus'un fikirleri daha önce düşünülmemiş, yeni fikirler değildi. Ancak, T. R. Malthus'un başarısını sağlayan olay, zamanında fikirlerini cesaretle savunması ve bu olaylar üzerinde başkalarının da düşünmeye sevketmesidir.T.R. Malthus'un bu konudaki diğer eserleri ise; "An Investigtion of the Present High Price of Provisions (1800)", "On Population (1803)", "Observations on the Effects of Corn Laws (1814)" dır.
Dictionary of Economics

MALTHUS, Thomas Robert

(Dictionary of Economics) :
(1766-1834) Klasik Okula mensup bir İngiliz iktisatçısı. Cambridge Jesus Kolejinde matematik ve felsefe üzerine öğrenim gördükten sonra aynı okulda öğretim üyesi olmuş, bir dönem kilisede papazlık ve vaizlik yaptıktan sonra, Doğu hindistan Şirketinin Haileyburgdaki kolejinde tarih ve siyasal iktisat profesörü olmuştur. Malthus 1789da kendisini üne kavuşturan Toplumun Gelecekteki Gelişmesine Etkileri Açısından Nüfus Üzerine Bir Deneme (An Essay on the Principle of Population as it Affects the Future Improvement of Society) adlı kitabını yayınlamıştır. Ününü yaşadığı dönemde 6 kez basılan bu kitabıyla sağlamış olmakla birlikte, çağımızda Malthusun önemi daha çok efektif talep yetersizliği ile ilgili eksik tüketim bunalımları veya bir başka deyişle ekonomik depresyonlara ilişkin çalışmaları dolyısıyla ortaya çıkmaktadrır. Mensup olduğu Klasik Okulun diğer iktisatçıları, uzun dönemde eksik tüketimin söz konusu olmayacağını öne sürerken, Malthus buna katılmamış, kendisinin desteklediği toprak sahibi sınıfın lüks tüketimin eksik tüketimi önlemek açısından yararlı olduğunu savunmuştur. Sonraki yıllarda Keynes tarafından geliştirilen eksik tüketim konusundaki görüşlerini Siyasal İktisadın Prensipleri (Principles of Political Economy (1820) adlı eserinde ortaya koymuştur.
Dictionary of Economics

MALTHUS’UN NÜFUS TEORİSİ

(Dictionary of Economics) :
R. Malthus tarafından geliştirilen ve nüfus artışı ile gıda maddeleri üretimi arasındaki ilişkiyi açıklayan teori. Malthusa göre nüfus her 25 yılda bir iki katına çıkacak biçimde geometrik olarak artmaktadır. Bu doğal bir artış oranıdır. Oysa gıda maddeleri artışı aritmetik dizi izlemektedir. Dolayısıyla evlilik ve cinsel ilişkilerin sanırlanmaması durumunda insanlık yoksulluğa mahkumdur. Dolayısıyla nüfus artışının sınırlandırılmasına ilişkin önlemlerin alınması gerekir. O yıllarda (1789) İngilterede tartışılan Yoksullara Yardım Yasasına karºi çikan Malthusa göre bu yasa sayesinde yoksullar besleyemeyecekleri kadar çok çocuk sahibi olacaklardır. Bu çocuklar yine geleceğin yoksul ailelerini oluşturacaklardır. Böylece yasanın amacına ulaşması da mümkün olmayacaktır.