MALT


Results for "MALT"

Dictionary of Economics

NEO-MALTHUSİANİZM

(Dictionary of Economics) :
Nüfus artışının kontrolünü amaçlayan düşünce akımlarının genel adı. (Ayrıca bk. Malthus, Malthusun Nüfus Teorisi).
Dictionary of Economics

NEO-MALTHISIZNISM

(Dictionary of Economics) :
YENİ MALTHUSÇULUKMalthus'un nüfus konusundaki fikirlerini belirli şartlar altında bugünde kabul eden akımdır. Malthus, nüfus artışının sadece doğum kontrolü ile önlenebileceğini savunmuştur.
Dictionary of Economics

YENİ MALTHUSÇULUK

(Dictionary of Economics) :
Malthus'un nüfus konusundaki fikirlerini belirli şartlar altında bugünde kabul eden akımdır. Malthus, nüfus artışının sadece doğum kontrolü ile önlenebileceğini savunmuştur.
Medicine and Hematology Glossary

MALT

(Medicine and Hematology Glossary) :
Gastrointestinal sistem, solunum sistemi ve üriner sistem mukoza ve submukozasında lenfoid yapılar vardır. Bunlar normal lenf bezlerinden farklı olarak kapsülü ve afferent-efferent lenfatik damarları olmayan lenfosit aggregatlarıdır. Mukoza altındaki bu yapılara "Mucosa Associated Lymphoid Tissue" sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmayla MALT denir.
Medicine and Hematology Glossary

MALT LENFOMASI

(Medicine and Hematology Glossary) :
Mukozada yer alan lenfoid dokunun (Mucosa Associated Lymphoid Tissue = MALT) lenfomaları MALT lenfomaları olarak adlandırılır. Erişkin yaş hastalığıdır. Kadınlarda biraz daha daha sıktır. Hastaların çoğunda Sjögren sendromu, Hashimoto tiroiditi gibi otoimmün hastalıklar veya helicobakter gastriti vardır. Gastrointestinal kanal ve solunum yollarında görülür. REAL sınıflama önerisine göre bunlar Marginal zone B lenfomaları adı altında toplanmalıdır. Bu sınıflama önerisine göre marginal zone lenfomalar extranodal (low-grade MALT tipi B hücreli lenfoma) ve nodal (monositik) olarak ikiye ayrılır. Ayırıcı tanı gastrointestinal kanalın lenfomatöz polipozisi ile yapılmalıdır. MALT lenfomalarında epitelyal infiltrasyon vardır, Gastrointestinal kanalın lenfomatöz polipozisinde ise yoktur.