MAZİ


Results for "MAZİ"

Islamic Glossary

TEHECCÜD NAMAZI

(Islamic Glossary) :
Gecenin üçte ikisi geçtikten sonra ve imsak vaktinden önce iki ile on iki rek'at arasındakılınan namaz.Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:(Ey Resûlüm!) Sana mahsûs fazla bir namaz olarak, gece uykudan kalk da, Kur'ân-ıkerîm ile teheccüd (namazı) kıl. (İsrâ sûresi: 79)Teheccüd namazına devâm ediniz. Zîrâ sizden önceki sâlihlerin kıldığı bir namazdır veRabbinize sizi yaklaştırıcıdır ve günâhların keffâretine ve nefsi günahtan alıkoymayasebeb olur. (Hadîs-i şerîf-Nîmet-ül-İslâm)Teheccüd namazını zarûret olmadıkça elden kaçırmamalıdır. Peygamber efendimizmuhârebelerde bile teheccüd kılardı. Kazâ namazları olan, teheccüd yerine kazâ namazıkılmalıdır. Hem kazâ borcu ödenir, hem de teheccüd sevâbına kavuşur. (Hâdimî, İbn-iNüceym)
Islamic Glossary

TERÂVİH NAMAZI

(Islamic Glossary) :
Ramazân ayında yatsı namazından sonra kılınan yirmi rek'atlik nâfile namaz.Ey müslümanlar! Üzerinize öyle büyük bir ay gölge vermek üzeredir ki, bu aydaki birgece (Kadir gecesi) bin aydan daha hayırlıdır. Allahü teâlâ bu ayda, her gün oruçtutulmasını emretti. Bu ayda geceleri terâvih namazı kılmak da sünnettir. (Hadîs-işerîf-Riyâd-ün-Nâsihîn)Erkeklerin ve kadınların terâvih namazı kılması sünnet-i müekkededir. Cemâatle birliktekılınması da sünnet-i kifâyedir. Yâni câmide cemâat ile kılındıkta, başkaları evde yalnızkılabilir, günâh olmaz. (M. Zihni Efendi)Eshâb-ı kirâmın hepsi terâvih namazını cemâat ile yirmi rek'at kıldılar. Dört halîfeye veEshâb-ı kirâmın icmâ'ına (söz birliğine) uymamız hadîs-i şerîf ile emredilmiştir. (Tahtâvî)Kur'ân-ı kerîm, Ramazan'da indi. Kadir gecesi bu aydadır. Ramazân-ı şerîfte hurma ile iftâretmek sünnettir. Bu ayda terâvih namazı kılmak ve hatim okumak mühim sünnettir. (AhmedFârûkî)
Islamic Glossary

TESBÎH NAMAZI

(Islamic Glossary) :
Hadîs-i şerîfte, af ve mağfiret olunmak için kılınması tavsiye buyrulan namazlardan biri.Resûlullah efendimiz, tesbîh namazını, amcası hazret-i Abbâs'a öğretmiş ve şöylebuyurmuştur: "Ben, sana bir şey öğreteyim ki, onu işlediğin zaman, Allahü teâlâ, seningünâhının evvelini ve âhirini, yenisini ve eskisini, kasıtlısını ve kasıtsızını, küçüğünü vebüyüğünü, gizlisini ve açığını bağışlasın. Dört rek'at namaz kılarsın. Her rek'attaFâtiha'dan sonra bir sûre okuyup ayakta iken on beş defâ (Sübhânallahi velhamdülillahivelâ ilâhe illallahü vallahü ekber) dersin. Rükûya eğilince bunu on defâ söylersin.Rükûdan ayağa kalktığında, ayakta olduğun hâlde, bunu on defâ söylersin sonra secdeyevarır, orada on defâ söylersin. Secdeden kalkıp oturduğunda on defâ söylersin. Tekrarsecdeye vardığında on defâ söylersin. Sonra secdeden başını kaldırıp oturduğun hâlde ondefâ daha söylersin. Sonra ikinci rek'ate kalkarsın. Birinci rek'atteki gibi dört rek'atı dakılarsın. Bu, her rek'atta yetmiş beş, dört rek'atte üç yüz eder. Artık senin günahlarınınAlic'in (yürümekle dört gecede katedilen kumluk bir yer) kumlarının sayısı kadar da olsa,Allahü teâlâ seni bağışlar. Bunu her gün bir defâ kılmaya gücün yeterse kıl." Hazret-iAbbâs; "Yâ Resûlallah, bunu her gün yapmaya kimin gücü yeter?" deyince Peygamberefendimiz de; "Her gün kılmaya gücün yetmezse, her Cumâ bir defâ kıl. Her Cumâkılamazsan, ayda bir defâ kıl. Ayda bir defâ kılamazsan senede bir defâ kıl. Senede birdefâ kılamazsan ömründe bir defâ olsun kıl." buyurdu. (Hadîs-i şerîf-Ebû Dâvûd,Şir'at-ül-İslâm)Tesbîh namazında efdâl (makbûl, kıymetli) olan odur ki, müsebbihâttan yâni; Benî İsrâil,Hadîd, Haşr, Sâf, Cumâ, Tegâbûn ve A'lâ sûrelerinden dört sûre okumaktır. (SenâullahDehlevî)
Islamic Glossary

VİTR NAMAZI

(Islamic Glossary) :
Yatsı namazından sonra kılınan üç rek'atlik vâcib namaz.Vitr namazının vâcib olduğu şu hadîs-i şerîf ile bildirildi: "Rabbim bana farz kıldığınamazlara bir namaz daha ekledi; bu vitr namazıdır. (Hadîs-i şerîf-Müsned-i Ahmed)İmâm-ı a'zam vitr namazı vâcibdir, buyurdu. (Mâlikî ve Şâfiî mezheblerinde sünnettir).Bunda ezân ve ikâmet okunmaz. Vaktinde kılamayanın kazâ etmesi lâzımdır. (MuhammedMevkûfâtî)Vitr namazında üçüncü rek'atte rükûa eğilmeden önce Kunut duâsını okumak vâcibdir.Bunları bilmeyen üç kerre (Allahümmeğfir lî) istiğfâr okur. (Muhammed Mevkûfâtî)Vitr namazı tek başına kılınır. Ancak Ramazanda, cemâatle kılınan terâvihten sonra o dacemâatle kılınır. (M.Zihni Efendi)
Plants Glossary

Mazı

(Plants Glossary) :
(Thuja / Arborvitae / Thuya / Noix da gelle) Servigiller familyasindan, pul yaprakli, daima yesil, agaç veya agaççik halinde bulunan bir bitki cinsidir. Halk hekimliginde yapraklari ve kozalagi kullanilir.Kullanildigi yerler: Yapraklari sigilleri yok etmekte kullanilir. Kozalagindan barsak kurdu düsürücü ilaç yapilir. Gebe kalmayi önlemek için kullanilir. Bazi zehirlenmelerde panzehir olarak kullanildigi bilinir. Basur memelerinde de faydalidir.