MEDİ


Results for "MEDİ"

Azerbaijani - Turkish Dictionary

düşmedi

(Azerbaijani - Turkish Dictionary) :
isabet etmedi
Sociological Dictionary

KİTLE HABERLEME ARAÇLARI [İng. Mass Media]:

(Sociological Dictionary) :
Kitle haberleşme araçları ve medya olarak isimlendirilen bu kavram sosyallemede en önemli dört unsurdan birisidir. Bunu yanısıra aile, okullama ve akran grubu diğer sosyalleşme unsurlarını teşkil eder. (Bkz. Aile, Akran Grubu) kitle haberleme araçları televizyon, radyo, gazete ve benzeri yazılı basını ve dev basın organlarını kapsamaktadır. Haberin ve bilginin çok geniş nüfus kitlelerine ulaştırılması hedeflendiği için kavram, kitle haberleşme olarak geçmektedir. Bu sosyalleme vasıtası ferdi ve fertler arası etkileşimi aşan kitlelere dönük bir bilgilendirme ve haberleşme araçları ile dünya küçelmekte, insanlar tüketim kalıplarından müzik anlayışlarına kadar benzer hale getirilmektedir. kitle haberleşme araçlarını yaygın eğitimde de büyük rolü görülmektedir.Ancak, gelişen teknolojiyle müsbet tesirler yapan bu araçlar bazı menfî durumlara da sebep olmaktadır. Özellikle medyanın şiddet ve mütecaviz eğilimleri arttırdığı, dizi ve çeşitli programlarla insanları çok çabuk etkilediği, beşeri ilişkileri zayıflattığı, ekran esaretini yoğunlaştırdığı söylenibilir. Bunlara ilâve olarak kitle haberleşme araçları kültürleşmenin yanısıra kültürsüzleştirme sürecini de doğurmakta ve bu gücü elinde tutan çevrelere ve ülkelere dünya siyasetinde daha fazla hareket imkânı sağlamaktadır. (Bkz. Kültürleştirme, Kültürsüzleştirme) (Zanden, Vander J. W.,1988; Saunders, R. J., Warford, J.J., Wellenius, B., 1994)
Sociological Dictionary

MEDİAL SOSYOLOJİ [İng. Medical Sociology]:

(Sociological Dictionary) :
Kavramolarak ele alındığında, medikal sosyolojiyi sosyoloji biliminin sağlık hizmeti alanına uygulanmasıdır şeklinde açıklamak mümkündür.Bu sahada çalışanlar, sağlık-hastalık olgularını etkileyen sosyal fatörlere ilişkin çalışmalar yapmaktadırlar. Sosyolojinin bu dalı, tıp faktörünün katıldığı sosyal olayları inceleyen ve bu alandaki sebep-sonuç ilişkilerini belirlemeye çalışan bir disiplindir.Sosyolojinin gelişimine paralel olarak medikal sosyoloji de 1950'lerde A.B.D.'de gelimiştir. Ancak, sosyal tıp, sosyal hijyen, kamu sağlığı kavramları 18. Yüzyıldan itibaen Fransa, Almanya ve İngiltere'de kullanılmıştır.Sağlık ve hastalık kavramları ile toplumun ekonomik, sosyal, kültürel özellikleri ve ferdin toplum içindeki yeri arasında, hastalıkların dağılımı ile sosyal yapı ve kültürel yapı, hayat tarzları arasında yakın bir ilişki vardır. Sağlık-hastalık ilişkisinde, ferdin folk tababet (geleneksel tıp) veya modern tıp tercihi kültürel ve sosyal çevreden bağımsız değildir. Hastalıkların tedavisi konusunda farklı toplumlar farklı yollar izlemektedirler. Bu sebeple toplum-kültür-sağlık ilişkisinin incelenmesi medikal sosyolojinin alanına girmektedir.Tıp alanında modernleşmenin sağlanması, toplumların sürekli bir değişim içinde olması ve Sosyolojinin de geimesine imkân vermiştir. (Rodney, M. C., 1978, Türkdoğan, O., 1991, Helman, C. G., 1990)
Sociological Dictionary

MEDYAN [İng. Median]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Ortanca)
Sociological Dictionary

ORTANCA [İng. Median]:

(Sociological Dictionary) :
Büyüklük sırasına göre sıralanmış bir seride ortadaki terimin değeridir. Medyan seriyi eşit sayıda terimlere böler. Terimler çift olduğu taktirde, ortadaki iki terimin değeri toplanıp ikiye bölünerek elde edilir.