MESCİD


Results for "MESCİD"

Islamic Glossary

Mescid-i Aksâ

(Islamic Glossary) :
Kudüs'te Süleymân aleyhisselâm tarafından yaptırılan mescid. Beyt-i Mukaddes (Makdis).Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:(Her türlü noksanlıktan) münezzeh bulunan (Allah) , kulunu (Muhammed sallallahü aleyhive sellemi) geceleyin (Mekke'deki) Mescid-i Harâm'dan alıp, kendisine âyetlerimizigösterelim diye; etrâfını mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götürdü. Muhakkak OSemî'dir (işitendir) ve Basîrdir (görendir). (İsrâ sûresi: 1)Resûlullah efendimiz yatağında iken uyandırılıp, mübârek bedeni ile Mekke şehrindenKudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya ve oradan göklere ve yedinci gökten sonra Allahü teâlânındilediği yerlere götürüldü. Mîrâca böyle inanmak lâzımdır. (M. Hâlid-i Bağdâdî)Resûlullah efendimiz Mîrâc gecesi, Mescid-i Aksâ'da peygamberlere imam olup, yatsı yâhutsabah namazını kıldırdı. (M. Hâlid-i Bağdâdî)1099 yılında haçlı ordusu Kudüs'e girdi.Şehirdeki halkın hepsini kılınçtan geçirdi. Mescid-iAksâ'ya sığınmış olan yetmiş binden ziyâde müslüman öldürdü. Bunlar içinde âlimler, zâhidler,eli silah tutmaz ihtiyarlar çoktu. (Ahmed Cevdet Paşa)
Islamic Glossary

Mescid-i Dırâr

(Islamic Glossary) :
Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem efendimiz zamânında münâfıkların (inanmadıklarıhâlde, müslüman görünenlerin) fitne, fesâd yuvası ve silah deposu olarak Kubâ'da yaptırdıklarımescid.Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyuruyor ki:Bir de şunlar var ki, küfür için, mü'minlerin arasına tefrika (ayrılık) sokmak için vebundan evvel Allah ve Resûlü ile harb edeni (râhip Ebû Amr'ın gelmesini) beklemek vegözetmek için Mescid-i Dırârı yaptılar. Bununla berâber, hüsn-i niyetten başka birmurâdımız yoktu diye yemîn de ederler. Fakat Allah şâhid ki, bunlar şeksiz şüphesizyalancıdırlar. (Tevbe sûresi: 107)
Ottoman - Turkish Dictionary

MESCİD-İ HARAM

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Mekke-i Mükerreme'de ve içinde Kâbe'nin bulunduğu en büyük, mukaddes ibadet yeri. (Bak: Kâbe)
Islamic Glossary

Mescid-i Harâm

(Islamic Glossary) :
Ka'be-i muazzamanın etrâfında üstü açık olan câmi.Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:(Namazda) yüzünü Mescid-i Harâm tarafına çevir. Bu emir Rabbinden gelen birgerçektir. Allah sizin yaptıklarınızdan gâfil değildir. (Bekara sûresi: 149)Mescid-i Harâm'da namaz kılmanın fazîleti, benim bu mescidimde (Mescid-i Nebî) yüznamaz kılmaktan daha fazîletlidir. (Hadîs-i şerîf-Müsned-i Ahmed bin Hanbel)Kâbe ve etrâfındaki Mescid-i Harâm, müslümanların namazda kıblesidir. Buraya dönmelerifarzdır. Yeryüzünde ilk mescid, Ka'be etrâfındaki Mescid-i Harâmdır. Her tavâftan sonraMescid-i Harâm içinde iki rek'at namaz kılmak sünnettir. (Eyyûb Sabri Azrakî, İbn-i Âbidîn)Hazret-i Ömer zamânından önce Mescid-i Harâmın duvarları yıkıktı. Ka'be'nin etrâfında birmeydancık ve sonra evler vardı. Halîfe Ömer, Ka'be etrâfına bir metreye yakın yükseklikteduvar çevirerek Mescid-i Harâm meydana geldi. Sonra da muhtelif zamanl arda yenilendi.Bugünkü şekli on yedinci Osmanlı Pâdişâhı Dördüncü Sultan Murâd Han tarafındanyapılmıştır. (Eyyûb Sabri)Mescid-i Harâm, Arabistan'daki Mekke-i mükerreme şehrinde olup, etrâfında üç sıra kubbevardır. Kubbeleri beş yüz adettir. Kubbelerinin altında 462 direk vardır. Mescid-i Harâmdikdörtgen gibi olup, kuzey duvarı 164, güneyi 146, doğu duvarı 106, batı sı 124 metreuzunluğundadır. Mescid-i Harâmın 19 kapısı olup, doğu duvarında dört, batıda üç, kuzeydebeş, güneyde yedidir. Yedi minâresi vardır. (M. Sıddîk Gümüş)
Islamic Glossary

Mescid-i Hîf

(Islamic Glossary) :
Yetmiş peygamberin namaz kıldığı bildirilen Minâ'daki mescid.Mescid-i Hîf'te yetmiş peygamber namaz kıldı. Onlardan birisi Mûsâ aleyhisselâmdır,sanki ben onu katvani iki aba giymiş gibi deve üzerinde ihramlı görür gibiyim. (Hadîs-işerîf-Râmûz-ül-Ehâdîs)Eğer Mekkeli olsaydım, her Cumartesi Minâ'ya gidip, Mescid-i Hîf'te namaz kılardım. (EbûHüreyre)