METEOR


Risultati per "METEOR"

Glossario di meteorologia

FİZİKSEL METEOROLOJİ

(Glossario di meteorologia) :
(PHYSICAL METEOROLOGY) [i]Kabul edilmiş fizik prensip ve yasalarını kullanarak, tüm atmosferik olayları açıklamaya çalışan meteoroloji dalıdır. Dolayısıyla bu bilim dalı bu konulara çözüm ararken, atmosferin mekanik ve termodinamik özellikleri ile elektriksel, görsel (optik) ve sessel olayları ile de ilgilenmek durumunda kalır.
Glossario di meteorologia

FOTOMETEOR

(Glossario di meteorologia) :
(PHOTOMETEOR) [i]Güneşten veya aydan gelen ışınların değişik nedenlerle yansıması, kırılması ve dağılması sonucunda gökyüzünde oluşan ışıklı veya parlak görüntüye sahip her türlü atmosferik olay. Bu tür olaylar sadece havadaki farklı özellikteki yapıların karşılaşmasıyla meydana gelmez. Hale, taç, gökkuşağı ve sis kuşağı da foto meteorlar arasındadır. Serap ve yeşil parıltı daha çok açık havada, taç ve hale bulutların üzerinde, gökkuşağı ise bulutların içinde görülür.
Glossario di meteorologia

HİDROMETEOR

(Glossario di meteorologia) :
(HYDROMETEOR) [i]Yeryüzünden rüzgar tarafından savrulanlarda dahil olmak üzere atmosferik su buharının her çeşidi. Katı veya sıvı şekilde olanlar; bulut, sis, buz sisi ve pus. Çisenti ve yağmur sıvı haldeki hidrometeor iken donan yağmur ile donan çisenti donan hidrometeorlara örnektir. Katı veya donan hidrometeorlar arasında, buz iğnecikleri, dolu, kar, kar tanecikleri, kar ve buz kristalleri vardır. Gaz halindeki hidrometeorlara örnek olarak yere düşerken buharlaşan yağmur verilebilir. Rüzgar tarafından yerden kaldırılıp savrulan kar ve su sürülmeleri ve savrulmaları da hidrometeorlar arasındadır. Çiğ ve kırağı gibi hidrometeorlar ise yeryüzü üzerindeki nesneler üzerinde birikirler.
Glossario di meteorologia

HİDROMETEOROLOJİ

(Glossario di meteorologia) :
(HYDROMETEOROLOGY) [i]Atmosfer içerisindeki su, atmosfer içerisindeki sudan kaynaklanan yağış ve bu yağışın sonuçları olan sel ve toprak kayması gibi olayları açıklamaya çalışan meteoroloji dalı.
Glossario di meteorologia

KORELATİF METEOROLOJİ

(Glossario di meteorologia) :
(CORRELATIVE METEORLOGY) [i]Korelasyon yöntemini kullanarak, büyük ölçekli hava olayları arasındaki ilişkileri açıklamaya çalışan meteoroloji dalı.