METH


Results for "METH"

Sociological Dictionary

MEDOD [İng. Method]:

(Sociological Dictionary) :
Geniş anlamıyla, olaylar karşısında zihnimizi tatmin edecek gerçeklerin bulunması için sarfedilen düşünce faaliyetleridir. Dar anlamıyla, olaylar karşısında zihnimizi tatmin edecek gerçeklerin bulunması için sarfedilen düşünce faaliyetleridir. Dar anlamıyla ise; zihni faaliyetin peşinde uygulama çalımalarının ve araştırma kurullarının toplamıdır.Metod, araştırma yoluyla bulunup ortaya konabilicek somut sebep-sonuç ilişkilerini ve bu ilişkilerin temelinde yer alan soyut ilmî kanunları tespit edebilmek için izlenmesi gereken yol anlamını taşımaktadır. (Fındıkoğlu, Z.F., 1961, Kurtkan, A., 1978)
Sociological Dictionary

METODİK ŞÜPHE [İng. Methodic Doubt]:

(Sociological Dictionary) :
Metod kunusunu, teorisi ve uygulamalarını ee alan bilim dalıdır. Zihnin, gerçek olaylar üzerinde objektif hakikatlere varmak, teorilere ulaşmak amacıyla sarfettiği düşünme safhalarının araştırılmasıdır. Mantığın âdeta tatbikatıdır. Eflâtun'da Doktrin manasında kullanılan kelime, Aristo'da Araştırma Usulü anlamına geleri. (Bkz. Metod)Medodoloji araştırma tekniklerini belirli bir disiplin içinde değerlendirme arayışıdır. Medodoloji E. durkheim, K. Marx ve M. Weber'in ana ilgi alanına girmiştir. (Bkz. Durkheim, E., Marx, K., Weber, M.) Bu bilim dalı, sosyal bilimlerde ve tabiî bilimlerde konulara farklı yaklaşmamızı gerekli görmekte ve her ikisi arasındaki farkları kavramamıza yardımcı olmaktadır. (Fındıkoğlu, Z. F., 1961, Tütengil, C. O., 1975, Arslantürk, Z., 1995)
Sociological Dictionary

SURVEY METODU [İng. Survey Method]:

(Sociological Dictionary) :
Buna tarama medodu da denilmektedir. Bir sosyal araştırmada, olay ve olguların olduğunu gibi ortaya konması tasvir medoduna uygun olarak yapılır. Tasvir medodunun da özel şekli "Survey"dir. Bu tür araştırmalarda önce veriler toplanır daha sonra bunların analizi ve açıklanması ile yoruma, değerlemeye ve genellemeye varma gibi işlemlere yer verilir. Survey metodu, anket, mülâkat, gözlem ve test teknikleri ile gerçekleştirilir. (Arslantürk, Z., 1995)
Sociological Dictionary

TESADÜFÎ METOD [İng. Random Method]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Örnekleme)
Dictionary of Economics

LEAST SQUARES METHOD

(Dictionary of Economics) :
EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİİki değişken arasındaki ortalamanın hesaplanmasında kullanılan matematiksel bir tahmin metodudur