METH


"METH" Kelimesi için arama sonuçları

Osmanlıca - Türkçe Sözlük

METHAF

(Osmanlıca - Türkçe Sözlük) :
Müze.
Sosyoloji Sözlüğü

ETNOMETODOLOJİ [İng. Ethnomethodology]:

(Sosyoloji Sözlüğü) :
ABD'de ortaya çıkan hippi hareketine bağlı entellektüel düşüncedir. Düünce babaları Husser, Schutz ve Garfinkel'dir Etnometodoloji sıradan insanların yöntemleriyle ilgilenir. Sıradan insanlar da bilimciler gibi, her bir durumda ne olduğunu anlamaya çalışarak ve bu anlamayı kullanarak kendi davranışlarını üretirler. Sosyal realitenin bilimsel açıklamasına karşın süregiden etkileşim sürecinde toplum üyelerinin görüşünün bilim alanına girebileceği görüşü işlllenir. Bu nokda ibilci bu dünyanın açıklanmasında imtiyazlı bir gözlemci değildir. Etnometodolojik çalışmada sosyal aktörler (toplum üyeleri) gözlemnenenler değillerdir. Onlar da sosyologlar gibi sosyoloji yaparlar. (Garfinkel, H., 1967)
Sosyoloji Sözlüğü

GEOMETRİK ORTALAMA [İng. Geomethric Mean]:

(Sosyoloji Sözlüğü) :
"N" adet ölçümün mevcut olduğu bir seride, ölçümlerin çarpımlarının 'inci dereceden kökü alınarak elde edilen değerdir. Sosyal ilimlerde geometrik ortalama, değerler arasındaki ortalama değişme hızını bulmak için kullanılan eğilim ölçüsüdür.
Sosyoloji Sözlüğü

KARŞILAŞTIRMA METODU [İng. Comparative Method]:

(Sosyoloji Sözlüğü) :
Sosyal olayların ve olguların fizikî olaylar gibi metodlardan biridir. A.,Comte, E. Durkheim, bu medodun önemine işaret etmişlerdir."Bacon Levhaları"nı geliştireen (Bkz.Bacon, F.) John Stuart Mili,ise; sosyal bilimlerde sebep-sonuç ilişkilerini araştırmış ve "uygunluk", "ayrım", "beraber değişmeler" ve "tortu" kuralını geliştirmiştir. (Bkz. Bacon F.)Uygunluk kuralı; mümkün olduğu kadar çok ve çeşitli olaylar arasında karşılaştırmalar yapmak ve bu olayların sonucu etkileyen ortak yönlerini tespit etmek esasına dayanır.Ayrım kuralı; uygunluk kuralını tamamlar. Sebep teşkil eden bir olayın başka olayların sonucu etkilemediğini tespit etmek için kullanılır.Beraber değişmeler kuralı; sebep-sonuç ilişkisi araştırılan olaylar arasında sebep teşkil eden bir olaydaki değişmeler, sonucu da aynı şekilde değiştirdiği; buna karşılık sebep zannedilen olaylardaki değirmelerin sonucu itkilemediği durumu ifade eder.Tortu kuralı; yukarıdaki üç kuralla sebep-sonuç ilişkisi kurulmu olayların dışında tortu olarak ortaya çıkan olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurmaktır. (Duvarger, M., 1990)
Sosyoloji Sözlüğü

KOTA METODU [İng. Quota Method]:

(Sosyoloji Sözlüğü) :
(Bkz. Örnekleme).