MEŞA


Results for "MEŞA"

Dream Dictionary of Phrase

Dede baba mesabesinde olduğu için

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Baba.
Dream Dictionary of Phrase

MEŞAKKAT

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Sıkıntı, Zahmet.
Islamic Glossary

MESÂNÎD

(Islamic Glossary) :
Meşhûr ve çok kıymetli hadîs kitablarından; İmâm-ı Ahmed bin Hanbel'in "Müsned'i", EbûYa'lâ'nın "Müsned'i", Abdullah Dârimî'nin "Müsned'i" ve Ahmed Bezzâr'ın "Müsned'i"ninhepsine birden verilen isim. (Bkz. Müsned)
Islamic Glossary

MEŞAKKAT

(Islamic Glossary) :
Zorluk, güçlük, zahmet.Babanın evlâdı üzerinde hakkı, baba kızdığı zaman ondan korktuğunu gösterip onaboyun eğmek, açlık ve meşakkat esnâsında önce babasını düşünüp onu kurtarmaktır.Çünkü iyiliğe karşı iyilikle karşılık veren, akrabâlık hakkını yerine getirmiş değildir. Belkiakrabâları sıla-i rahmi (ilgiyi) kestiği zaman onları arayıp soran kimse akrabâlık hakkınıîfâ etmiş (yerine getirmiş) olur. (Hadîs-i şerîf-Edeb-üd-Dünyâ ve'd-Dîn)Bir işte meşakkat görülünce ruhsat (izin) ve vüs'at (genişlik kolaylık) gösterilir. Meselâmeşakkat sebebiyle borcunun tamâmını birden ödemek imkânı bulunmayan borçluya, borcunutaksitle ödemesi için müsâade edilir. (Mecelle, Ali Haydar Efendi)
Islamic Glossary

MEŞÂYIH

(Islamic Glossary) :
Şeyhler, velîler, evliyâ. Şeyh kelimesinin çoğuludur.Bir kimse, meşâyıhın ervâhı (ruhları) hep hâzırdır, bilirler dese, îmânı gider. Allahü teâlânınizni ile hâzır olurlar dese küfr olmaz. (Muhammed bin Kutbüddîn İznikî ve İmâm-ı Birgivî)Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem; "Hesâba çekilmeden evvel, hesâbınızıgörünüz" emirleri sebebi ile bâzı meşâyıh her gün ve her gece yaptıkları işlerden kendilerinihesâba çekerdi. (Muhyiddîn-i Arabî)