MEŞC


Results for "MEŞC"

Dream Dictionary of Phrase

MESCİD-İ AKSA

(Dream Dictionary of Phrase) :
İyilik ve ihsan sahibi kimseye; adağı yerine getirmeye, Bu mescidde namaz kılmak mirasa nail olmaya yahut saygıdeğer biri olmaya, Bu mescidde kıbleden başka tarafa doğru namaz kılmak haccetmeye, Orada abdest almak eline mal geçmesine delalet eder.
Islamic Glossary

KUBÂ MESCİDİ

(Islamic Glossary) :
İslâm târihinde Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) hicreti sırasındaMedîne-i münevvere yakınında bulunan Kubâ'da ilk defâ inşâ edilen mescid.Bir kimse evinde güzel bir gusl abdesti alarak Kubâ mescidine gelir de bu mübârekmescidde namaz kılmaktan başka bir niyeti olmazsa bir umre etmiş gibi kendisine sevâbverilir. (Hadîs-i şerîf-Meşârık)Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem Mekke'den Medîne'ye hicret buyururken,Medîne-i münevvereye yakın olan Kubâ köyünde birkaç gün misâfir kaldı. İlk iş olarakmüslümanlarla birlikte Kubâ mescidini yaptı. Cumâ günü Medîne'ye doğru yola çı ktı. Raûnavâdisinden geçerken öğle vakti olmuştu. Burada ilk Cumâ namazını kıldı ve ilk hutbeyi okudu.(Abdülhâk-ı Dehlevî)
Islamic Glossary

MESCİD

(Islamic Glossary) :
Müslümanların ibâdet yaptıkları yer.Allahü teâlâ âyet-i kerîmelerde meâlen buyurdu ki:De ki: "Rabbim adâleti emr buyurdu. Her mescidde yüzünüzü kıble tarafına çevirin vedinde samîmi olarak O'na ibâdet edin. İlkin sizi nasıl O yarattı ise, yine O'na döneceksiniz.(A'râf sûresi: 29)Ey âdemoğulları! Her mescid huzûrunda namaz kılacağınız zaman zînetinizi (avretiniziörten elbisenizi) giyiniz. Yiyin-için, ama isrâf etmeyin. Çünkü Allahü teâlâ isrâf edenlerisevmez. (A'râf sûresi: 31)Mescidleri yol yapmayınız! Mescidlere zikr ve salât (namaz) için giriniz. (Hadîs-işerîf-Künûz-ül-Hakâyık)Her kim Allahü teâlânın rızâsını umarak küçük veya büyük bir mescid yaparsa, Allahüteâlâ da ona Cennet'te köşk yapar. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî)Arz kıtalarının efdali (kıymetlisi) mescidlerdir. Câmi ehlinin de en efdali, ilk girip sonçıkandır. İlk cemâate gelen, ilk müslüman olan gibidir. (Hadîs-i şerîf-Râmûz-ül-Ehâdîs)Mescidler yeryüzünde Allahü teâlânın evleridir. Mescidde namaz kılanlar, Allahü teâlânınmisâfirleridir. (Hazret-i Ömer-ül-Fârûk)Mescide giren münâfıklar, kafesteki serçe kuşlarına benzer. Kafesin kapısı açılır açılmazuçarlar, kaçarlar. (İmâm-ı Mâlik)Mescidde oturan kimse, Allahü teâlânın huzûrunda demektir. (Hazret-i Ömer-ül-Fârûk)Ne mutlu evlerini mescid yapanlar. Mescidler, takvâ sâhiplerinin (haramlardan vegünâhlardan sakınanların) evleridir. (Ka'b-ül-Ahbâr)
Islamic Glossary

Mescid-i Aksâ

(Islamic Glossary) :
Kudüs'te Süleymân aleyhisselâm tarafından yaptırılan mescid. Beyt-i Mukaddes (Makdis).Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:(Her türlü noksanlıktan) münezzeh bulunan (Allah) , kulunu (Muhammed sallallahü aleyhive sellemi) geceleyin (Mekke'deki) Mescid-i Harâm'dan alıp, kendisine âyetlerimizigösterelim diye; etrâfını mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götürdü. Muhakkak OSemî'dir (işitendir) ve Basîrdir (görendir). (İsrâ sûresi: 1)Resûlullah efendimiz yatağında iken uyandırılıp, mübârek bedeni ile Mekke şehrindenKudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya ve oradan göklere ve yedinci gökten sonra Allahü teâlânındilediği yerlere götürüldü. Mîrâca böyle inanmak lâzımdır. (M. Hâlid-i Bağdâdî)Resûlullah efendimiz Mîrâc gecesi, Mescid-i Aksâ'da peygamberlere imam olup, yatsı yâhutsabah namazını kıldırdı. (M. Hâlid-i Bağdâdî)1099 yılında haçlı ordusu Kudüs'e girdi.Şehirdeki halkın hepsini kılınçtan geçirdi. Mescid-iAksâ'ya sığınmış olan yetmiş binden ziyâde müslüman öldürdü. Bunlar içinde âlimler, zâhidler,eli silah tutmaz ihtiyarlar çoktu. (Ahmed Cevdet Paşa)
Islamic Glossary

Mescid-i Dırâr

(Islamic Glossary) :
Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem efendimiz zamânında münâfıkların (inanmadıklarıhâlde, müslüman görünenlerin) fitne, fesâd yuvası ve silah deposu olarak Kubâ'da yaptırdıklarımescid.Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyuruyor ki:Bir de şunlar var ki, küfür için, mü'minlerin arasına tefrika (ayrılık) sokmak için vebundan evvel Allah ve Resûlü ile harb edeni (râhip Ebû Amr'ın gelmesini) beklemek vegözetmek için Mescid-i Dırârı yaptılar. Bununla berâber, hüsn-i niyetten başka birmurâdımız yoktu diye yemîn de ederler. Fakat Allah şâhid ki, bunlar şeksiz şüphesizyalancıdırlar. (Tevbe sûresi: 107)