MODEL


Results for "MODEL"

Ottoman - Turkish Dictionary

MODEL

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Fr. Biçim, örnek, şekil. * Resim yâhut heykel yapılırken bakarak benzetilmeğe çalışılan şey veyâ şahıs.
Dictionary of Economics

MODEL

(Dictionary of Economics) :
Gerçek bir olayın (ekonomik, politik, sosyal vb.) basitleştirilmiş bir örneği olup, seçilen değişkenler arasında belli varsayımlara dayanan ilişkileri yansıtan denklemler topluluğu. Bir modelin karmaşıklığı yapılan varsayımların sayısı ile ters orantılıdır. Modelle ilgili varsayım ne kadar çoksa, model o kadar basite indirgenmektedir. Diğer taraftan, modelin geçerliliği büyük ölçüde varsayımların geçerliliğine bağlıdır. Modelin unsurları; değişkenler ve ilişkiler olmak üzere ikiye ayrılır. Modelin Çözümü ile bulunan değişkenler içsel (endojen) değişken, modelin dışında belirlenen ve veri olarak alınan değişkenler ise dışsal (egzojen) değişken olarak tanımlanır. Değişkenler için yapılan bir başka ayrım da amaç ve araç değişken ayrımıdır. Değeri önceden ve belli bir seviyede belirlenen değişken amaç değişken olarak adlandırılırken, bu amaca ulaşmak için modelcinin kontrolü altında bulunan, ancak değeri modelin çözümü ile bulunan değişkenler araç değişken adını alır. Ölçülebilme biçimine bağlı olarak yapılan ^akım ve stok değişkenler ayrımında akım değişkenler; ölçülmesi için belli bir zaman süresi geçmesi gereken, stok değişkenler ise istendiği zaman ölçülebilen değişkenler olarak tanımlanır. Modelin bir başka unsuru olan ilişkiler; özdeşlikler, davranış ilişkileri ve teknolojik ilişkiler şeklinde sınıflandırılır. Özdeşlikler, tanım gereği varolan ilişkilerdir. Davranış ilişkileri, bir değişkenin bir başka değişkeni ne ölçüde ve ne yönde etkilediğini belirleyen ilişkiler olarak tanımlanır. Teknolojik ilişkiler ise, mevcut teknolojik ve kurumsal yapı tarafından belirlenen durumu ortaya koyar.
Dictionary of Economics

MODEL

(Dictionary of Economics) :
MODELGerçek bir olayın basite indirgenmiş bir örneği olup, seçilen değişkenler arasında belirli varsayımlara dayanan ilişkileri yansıtan denklemler topluluğudur.
Dictionary of Economics

MODEL

(Dictionary of Economics) :
Gerçek bir olayın basite indirgenmiş bir örneği olup, seçilen değişkenler arasında belirli varsayımlara dayanan ilişkileri yansıtan denklemler topluluğudur.
Computer, Internet Glossary

model

(Computer, Internet Glossary) :
(Türk Bilişim Terimlerinden) model