Madde


Results for "Madde"

Chemical Dictionary,

Madde

(Chemical Dictionary,) :
düzenek.
Islamic Glossary

MADDE

(Islamic Glossary) :
Ağırlığı olan ve boşlukta yer kaplıyan varlık.Hava, su, taş, cam ayrı birer maddedir. Işık ve ses, madde değildir. Çünkü yer kaplamaz veağırlıkları yoktur. Her madde; katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hâlde bulunur. Sıvı ve gazhâlindeki maddelerin, kendilerine mahsûs belli şekilleri yoktur. Bun lar, bulundukları kabınşeklini alırlar. Maddenin şekil almış hâline cisim denir. Maddeler, hep cisim hâlinde bulunur.Meselâ, anahtar , iğne, masa ve çivi, başka başka cisimdir. Şekilleri başkadır, fakat hepsi demirmaddesinden yapılmıştır. (Muhammed Sıddîk bin Saîd)Âlem, madde ve özelliklerden meydana gelmiştir. Bütün âlem hâdistir, yâni yok ikensonradan yaratılmıştır. (Berhurdâr)Madde, Allahü teâlânın kuvvet ve kudreti ile varlıkta kalmaktadır. Kendi kendine duranmadde yoktur. Bütün cisimleri, her şeyi varlıkta durduran, Allahü teâlâdır. (İmâm-ı Rabbânî)
Turkish - English dictionary

madde

(Turkish - English dictionary) :
1. matter, substance. 2. material, component; ingredient. 3. entry, item (in a list). 4. clause, article, section, paragraph (of a law or contract). 5. question, matter, topic. 6. material or physical things (as opposed to spiritual things). madde 1. divided into separate articles. 2. article by article, item by item.
Ottoman - Turkish Dictionary

MADDE-İ ACİNİYE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Hamur gibi yoğurulmuş cisim.
Ottoman - Turkish Dictionary

MADDE-İ MUSAVVİRE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Tıb: Kanın küreciklerinden başka gıda maddesinden olup, azot ve sair maddeleri içine alan sulu cisim. Canlı hücrelerin vücudunu teşkil eden ve içinde çoğunun çekirdek bulunan albüminli madde. Protoplazma.