NAŞİ


Results for "NAŞİ"

Meteorological Glossary

KIŞ FIRTINASI

(Meteorological Glossary) :
(WINTER STORM) [i]Sonbahar mevsiminin sonundan ilkbahar mevsiminin başlangıcına kadar geçen sürede gelişen ve yerde kış yağışı olarak bilinen kar, donan yağmur ve buz birikintisinden herhangi birini bırakan fırtına. Tipi, buz fırtınası ve kuzeydoğulularda bu gruba dahildir.
Meteorological Glossary

KONA FIRTINASI

(Meteorological Glossary) :
(KONA STORM) [i]Havai Adalarına özgü, kuvvetli yağışlar ile kuvvetli güney ve güneybatılı rüzgarlarla karakterize edilen fırtınaya verilen isim. Polinezya kökenli bu kelimenin anlamı yamaç rüzgarıdır. Havai Adalarının çoğu kısmı Kuzey Ticaret Rüzgarları alanında kalmasına rağmen, adalara düşen yağışın nedeni kıyılarda yükselişe geçen havanın yoğunlaşmasıyla gerçekleşen orografik yağışlardır. Kona yağışları daha çok dağların denize bakan yamaçlarında görülür. Kona fırtınaları yılda en az beş defa tekrarlar. Fırtınayla beraber görülen kuvvetli yağış ve özellikle kuvvetli rüzgar adalar için yararlı olmasına rağmen hasar yaratıcıdır.
Meteorological Glossary

KUM FIRTINASI

(Meteorological Glossary) :
(SANDSTORM) [i]Kuvvetli rüzgarlar tarafından kum parçacıklarının havaya karışmasıyla oluşan fırtına. Bu tür fırtınalarda kum yerden 3 metreye kadar yükselir ve yükselebildiği seviye hiçbir zaman 15 metreyi geçmez. Kumla kaplı alanlarda aşırı ısınma sonucunda oluşan kuvvetli rüzgarlar gündüz boyunca gözlendiğinden, kum fırtınasını gece görmek mümkün değildir. Kum fırtınası nedeniyle görüş zaman zaman 100 metrenin altına düşer. Görüş 500 metrenin altına düştüğünde fırtına kuvvetli olarak nitelendirilir. Rasat ve METAR'larda 'SS' ile rapor edilir.
Meteorological Glossary

NAŞİ

(Meteorological Glossary) :
(NASHI) [i]Bora kadar kuvvetli olmasa da, Orta Asya Yüksek Basınç Merkezlerinin İran'a doğru uzanması sonucunda, özellikle İran Körfezinin girişinde, İran tarafındaki kıyılarda kışın esen kuzeydoğulu rüzgarlara verilen Arapça isim.
Meteorological Glossary

PALOUSER FIRTINASI

(Meteorological Glossary) :
(PALOUSER) [i]Kuzey Idaho ve Doğu Washington civarında Palouser Irmağının vadisine etrafındaki yüksek dağlardan aşağı doğru esen, kuvvetli, tehlikeli katabatik rüzgar. Bu rüzgara 'inek öldüren' rüzgarı da denmektedir.