Nov


Results for "Nov"

Dictionary of Economics

NOVOZİLOV, Velatin Valentonoviç

(Dictionary of Economics) :
(1910- ) Rus iktisatçısı ve matematikçisi. Leningrad Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmış, Sovyet bilimler Akademisine üye seçilmiºtir. Haçaturov ve Maliºef isimli diğer iki bilimadamı ile birlikte Liberman Sisteminin öncülüğünü yapmıştır. Marksist-Leninist doktrinle, prodüktivite gerçeklerini bağdaştırmaya çalışmıştır. Bu doktrinin üretim maksimizasyonu ilkesini, kaliteyi ve marjinal faktör verimini önemsememe anlamına gelmeyeceğini savunmuştur. (Ayrıca, bk. Liberman).
Dictionary of Economics

TUGAN-BARANOVSKI, Mikhail-I

(Dictionary of Economics) :
(1865-1919) Ünlü Rus iktisatçı. Karl Marxın konjonktür teorisini eleştirmiştir. Bu yüzden kendisine revizyoncu denmiştir. K.Marxın değer teorisi ile marjinalizmi karşılaştırmıştır. Bu iki teorinin birbirini tamamladığını düşünmüştür. Marxın azalan kar haddi teşhisini düşünmüştür. Tersine sermayenin artan organik bileşimi dolayısıyla kar hadlerinin de genişleyebileceğini belirtmiştir. K.Marxın sandığı gibi, konjonktürün yalnız eksik tüketimine bağlı olmayacağını, yatırım faaliyeti ile talep arasında kuvvetli bağlılık bulunduğunu anlatmıştır. Yatırımların konjonktüre nasıl yön verdiğini izaha çalışmıştır. Konjonktür Teorisi Batı dünyasında büyük ilgi toplamıştır.
Dictionary of Economics

LABOR TURNOVER

(Dictionary of Economics) :
EMEK DEVİR ORANIBir firmadan belirli bir dönemde, kendi istekleri veya başka bir sebeple çıkartılmış işçi sayısının, firmada çalışan işçi sayısına oranıdır. Emek devir oranı ne kadar yüksekse, firma için işgücü maliyeti de o kadar büyüktür.
Dictionary of Economics

STOCK TURNOVER

(Dictionary of Economics) :
STOK DEVİR HIZIİşletmede mevcut stoklarla satın malın maliyeti arasındaki ilişkiyi gösteren orandır.
Medicine and Hematology Glossary

abdominovaginal

(Medicine and Hematology Glossary) :
karın ve vajina ile ilgili